Januari 2010-01-09                                Lowland Trio                                     door: John, Richard en Simon.
Enige tijd geleden zijn we richting Alkmaar gereden om wederom na een impressie van de Paladijns en het Radi Ensemble een impressie over het Lowland Trio te maken. Wie kent ze niet van hits zoals Marjolein en Josefien of Lize en ga zo maar door.

Wij hebben besloten om dit via Klompenboer.nl te doen omdat wij vinden dat de impressies hier toch beter tot zijn recht komen.

 

Het Lowland Trio

Zoals ik al zei komen de bandleden uit de andere kant van Nederland, namelijk Alkmaar. We hadden een afspraak met Joop Twuijver. Hij was destijds de zanger van de band en heeft ook de meeste singles geschreven. We werden hartelijk ontvangen door Joop en zijn vrouw en kregen gelijk een hapje en een drankje. Ook werd er een CD van het Lowland Trio aangezet en Joop haalde ook nog zijn oude singles en platen van boven (zie foto). En zo begon ons gesprek.

Naam

De naam Lowland Trio is afgeleid van de regio waar ze vandaan komen, Alkmaar is laag gelegen land, dus vandaar Lowland en trio komt van het feit dat ze met hun drieën muziek maakten. Ze zijn in 1962 begonnen door mee te doen aan een landelijk muziek festival wat destijds door de AVRO werd gehouden (“d' Oprechte Amateur”) en ze hebben de wedstrijd gewonnen. Hierna werd besloten om de single "trouw niet voor je 40 bent" op te nemen.


De groep bestond uit de volgende personen:
- Joop Twuijver (nu 68) heeft de meeste platen geschreven, hij was tevens de zanger van de groep en speelde ook nog de contrabas  in de band. Ook deed Joop het managerswerk. Joop is momenteel gepensioneerd, maar was regio-directeur van de ABN Amro bank.

 

Hans de Grand (66) speelde gitaar en was altijd de kleinste van het stel, hij had ook nog een baan als assurantie- adviseur en is momenteel ook gepensioneerd.

 

- Jaap Hos (67) speelde de ukelele (joekelille) en had zijn eigen reclamebureau. Ook hij is gestopt met werken en woont nu in Spanje.

 

Hitzzzzzz

In 1966 werd "trouw niet voor je 40 bent" een klein hitje, daarna volgden in 1968 "ik kan geen kikker van de kant afduwen" een nog groter succes, en in 1969 "potvolblommen". In 1973 werd het nummer "mijn naam is haas" uitgebracht. De groep ziet zichzelf als een protest/ cabaret-groep en dat kun je ook wel merken aan sommige singles.


Bijzondere feiten

Zo is het nummer "Marjolein en Josefien" in twee minuten opgenomen. Toen Joop zijn vrouw op het strand ontmoette heeft hij gelijk daarna het nummer "Lize" geschreven. Het perfecte arrangement van deze single werd bedacht door de schoonvader van Joop. Het nummer "Volgelverschrikker" is toentertijd nog gebruikt voor een reclamespot van RVS-verzekeringen.

 

Optredens

Indertijd had de groep soms wel 3 optredens op een avond die vaak door het hele land werden gehouden. Tot 1995 zijn ze door gegaan met spelen en optredens en daarna zijn ze gestopt. Op de vraag of ze niet nog eens een keer wilden spelen kregen we als antwoord dat ze echt gestopt zijn. Bovendien wil Hans totaal niks meer met het Lowland Trio te maken hebben.

 

Weinig beeld

Volgens Joop zijn er 4 LP's en ongeveer 25 singles uitgebracht. Helaas zijn er weinig beelden en foto's van de glorietijd overgebleven. We hopen daarom dat deze impressie een leuk beeld over de band geeft en dat we ze ondanks alles misschien toch nog een keer live zien optreden?

Tot zover ons gesprek met Joop. We willen hem en zijn vrouw natuurlijk bedanken voor de gastvrijheid en openheid!