13-3-2010                                                                          De Mol FM                                      door: Ruud

 

Het is zaterdag 13 maart en ik ga op bezoek bij De Mol FM in Oost-Gelderland. De Mol FM is een groot gezellig team, dat regelmatig draait met leuk vermogen. Maar één à twee keer per jaar zitten ze een paar dagen aan de band met wat meer vermogen.

 

De navigatie wees ons perfect de weg en aangekomen op de plaats van bestemming stond er mooie kantelschuifmast op een onderstel van een giertank. De hoogte bedroeg 55 meter, met bovenin 6 zelfbouw semibreedband antennes. Dit team heeft alles in eigen beheer en dus ook de mast die ze deze winter zelf hebben gebouwd.

 

Zender

De zender is er een die niet zo heel vaak gebruikt wordt bij etherpiraten. In een fraai ingerichte schafkeet stond een zender, met als eindbuis de CX5000 , ook wel straalkast genoemd. Zo’n 5,5 kW ging er door de kabel naar de mast. Rondom de schafkeet stonden nog een aantal tractoren voor de schoorpunten van de mast. En natuurlijk een grote generator om de zender van de nodige stroom te voorzien.

 

Studio

Voor deze dagen had het team de beschikking over een grote loods die gezellig was ingericht. En niet minder belangrijk: de kachel stond ook op een heerlijke temperatuur. Vanachter een mooi DJ-meubel werd de uitzending verzorgd.

 

Bij dit team werd zowel gedraaid van vinyl als CD. Voor de zwarte schijfjes werden twee draaitafels gebruikt van Citronic en voor de zilveren schijfjes stond er een enkele CD-speler. De vele verzoekjes werden meestal vanuit de PC gedraaid met het programma OTS-DJ. Alle apparatuur was aangesloten op een Clubmate mengpaneel.

 

Soundprocessing

De processing is bij Mol FM vrij simpel, zo zegt het team zelf. Vanuit de Clubmate gaat het geluid naar de compressor MDX1600 en daarna naar een omgebouwde versterker van Audio Sonic. Voor de stereo en RDS stond er een Brickmaster van Katruud.

 

De 3-meterband zat dit weekend goed vol. Eigenlijk wilde dit team de zender afstellen op de 94,5 MHz, maar uiteindelijk is de keuze gevallen op de 95,9.  En dat ging mooi want vele reacties kwamen er binnen. Dus aan luisteraars geen gebrek.

 

Namens Ruud en Diana bedankt voor de uitnodiging.