09-01-2010                                             Noordpiraat                                        Door: Willem

Vanuit het noorden van Friesland is de Noordpiraat sinds jaar en dag aan de band met altijd een fijn platenprogramma. Hij vond het eens tijd worden voor een impressie en daar zijn wij het helemaal mee eens. Deze piraat is namelijk een bezoekje waard.

 

Antennes

Bij aankomst waren de Noordpiraat en een van zijn kameraden bezig met het antennesysteem. En dat is even wat anders dan anders. De Noordpiraat is in het bezit van diverse antennes en wilde eens wat anders uitproberen. Een drie elements richter boven in top en daar onder een normale dipool.

 

De mast is niet een reus te noemen maar met zijn 17 meter toch goed genoeg om zijn werk goed te doen. Een mooi detail is op de foto’s zichtbaar: de  bok van de mast staat precies tussen de carport en schutting gebouwd. Op de millimeter nauwkeurig lieren ze hem omhoog. Prachtig om te zien.

                                                 

Zender

Om de antennes te voeden staat hier een Blues stuurzender van 30 Watt en daarnaast een RVR VJ 1000 eindtrap (1 kW). Dit setje stuurt het signaal zowat heel Friesland in en zo nu en dan komen er ook nog rapportjes uit de kop van Overijssel en Drenthe. Het werkt naar volle tevredenheid.

 

Elektronica

Dit station is qua muziek ook van alle gemakken voorzien. Twee Sony CDP XE 510 CD-spelers staan er om de ruime hoeveelheid CD’s te kunnen afspelen. Een computer wordt gebruikt om snel een MP3-tje af te kunnen spelen met het programma OTS DJ. Maar hoofdzakelijk wordt het meeste werk verricht door twee Akai ATTO5U platenspelers.

 

Al die geluiden komen tezamen in -ja daar hebben we hem weer- de DX 1000. Als soundprocessing wordt er gebruik gemaakt van een DSPX-mini die alles alleen regelt, ook de stereo. Een Pira 32-RDS zorgt voor een stukje tekst in het display van de digitale tuners. Tot slot staat er voor de spraak een Virtualizer en men spreekt door een Sennheiser E815S microfoon.

 

Studio

De studio is getimmerd in één van de schuren. Lekker knus en niet al te groot zit je daar binnen. Kacheltje wat aan, een mooi stukje muziek erbij en je bent zo een paar uur verder. Zodra de zomer aanbreekt geniet men van de muziek op het terras voor de studio.

 

Toen ik binnenkwam werd mij meteen een kop koffie aangeboden terwijl collegapiraat Teake Duck voor de muziek zorgt. We hebben een paar uur gezellig zitten praten over het toch zo fascinerende piratenwereldje.

 

Hierbij wil ik de Noordpiraat en verder familie en vrienden bedanken voor de gezellige middag.