25-06-2010                                                    Nutter FM                              Door: Wilco

Tja, en dan is het weer weekend. Een weekend nog steeds vol met piraten maar dat hadden we wel verwacht ondanks de vele aankondigingen van AT dat de boete naar 2500 euro is gegaan.

 

Nutter FM heeft het er helemaal niet eens over en na vragen is het antwoord: ‘We zien wel hoe het allemaal gaat lopen.’ Maar dat er teveel piraten zijn voor de beperkte ruimte op de FM-band is wel duidelijk. ‘Niemand wil graag gepakt worden, ook wij niet. Maar stoppen, nee dat niet.’

 

Acht jaar

Inmiddels zenden ze al 8 jaar uit, elk jaar opnieuw. Hoewel ze nu met 16 kW zitten was dat 8 jaar geleden wel anders. Een dubbele Mosfet was toen het paradeplaatje en ze zitten nog steeds op dezelfde locatie die echt prachtig is.

 

De vindplaats is lastig maar wel erg mooi, midden in een stukje spookbos zit Nutter FM verscholen met 2 kleine partytenten aan elkaar. Niet groot maar dat hoeft ook niet. Ontspannend draait de piraat zijn platen door de ether en wij gaan eens kijken in het stukje bos dat ons meer vertelt dan alleen maar bomen.

 

Oude mast

Tussen de bomen met sjorband getrokken staat er een oude zendmast. Een kantelbare, maar deze is niet in gebruik en dan kan ook niet omdat de bomen zodanig zijn gegroeit dat ophijsen een probleem is geworden. Deze mast is 3 a 4 jaar geleden nog gebruikt maar hoog is hij met zo’n 35 meter niet.

 

Nog een mast

Nu staat er een andere mast van 20 meter met erin 2 breedbandrossen. Alleen staat deze voor nood als de hoofdmast of de zender uit de lucht vallen. De 20 meter kan nog naar 25 meter, meer niet. Niet erg hoog zal je zeggen maar dat hoeft ook niet want de jongens zitten al op de 48 meter NAP, dus toch 73 meter in totaal.

 

En de echte mast

Maar de kracht zit verderop waar een mast staat van 65 meter met erin 6 CTE’s antennes en daar is het bovendien 72 meter NAP zodat de rekensom uitkomt op 137 meter totaal.

 

Zendcontainer

We schreven al 16 kilowatt en dit vermogen komt uit een net aangeschafte RVR-zender die vlot naar de 16 kW gaat. En alles keurig in een container gebouwd compleet met een extra grote koeling voor de zender. Aan alles is gewoon gedacht.

 

Terug in de tent is het al aardig druk voor dit tijdstip. Menig fans maar vooral piraten houden er een staande receptie lijkt het wel. Wij noemen het de sociale contacten onderhouden.

 

Black gold

De muziek die wordt gedraaid komt allemaal vanaf het zwarte goud, en hiervoor staan 2 Technics spelers en wel de Sl-1200MK5 met er tussenin een D&R Airmate mengtafel. Een enkele CD- en MD-speler staan er voor de jingles.

 

Orban-8500

Het geluid komt van de krachtbron Orban en wel de serie 8500. Het geluid is goed. Deze processor lijkt wel een speeltje met al die kleurtjes op de knoppen, maar is het uiteraard niet.

 

Criminelen

Na zoveel impressies blijft de hobby van etherpiraten nog steeds boeien, enkel is het jammer dat AT piraten langzamerhand gaan zien als economische criminelen met die 2500 euro aan boete. Maar als een piraat geen luisteraar meer zou hebben, dan waren er gewoon geen piraten meer.

 

Zou AT de luisteraars niet beter kunnen beboeten als ze naar piraten luisteren?

 

 

 

 

De oude zendmast niet meer gebruikt. 

 

 

Reserve mast.