11-06-2010                                                    P.C.H                                     Door:  Wilco

Onderweg naar dit station had ik de radio al op de 97.00 MHz staan waar een ander Twents stations de hele dag mooi zijn programma draaide. Maar om 15:33 uur  kondigde hij zijn programma af om plaats te maken voor PCH. Prima overleg en als luisteraar kan ik dat helemaal waarderen, top.

 

Helaas om 15:34 was er wel signaal van PCH maar alleen maar brom en ander gesputter te horen op de radio. Na 12 minuten te hebben gekloot was er dan eindelijk een strak signaal met een heldere modulatie te horen.

 

Tegenslag

Maar ook dit ervaren team heeft wel eens te maken met tegenslagen. Want eigenlijk wilden ze donderdag al beginnen. Het zat echter allemaal tegen of misschien ging het wel teveel op routine vanwege de vele geslaagde uitzendingen in de afgelopen jaren.

 

Oorzaak van de moeilijke opstart lag in het antennesysteem, daar was wat mis. Om dat te onderzoeken maakten ze geen gebruik van een veelgebruikte MJF-analyzer maar een veel geavanceerder apparaat van Sitemaster. Alles meet dit apparaat zelfs een tyrap die te strak is gezet. En op de centimeter kan hij bepalen waar het probleem zit.

 

Ook een deuk in de kabel is geen enkel probleem om te ontdekken en te meten en ook hoeveel verlies er door ontstaat. Van elke plug en tussenkabel meet hij in één oogopslag het verlies. Kortom, tot zover de reclamespot, maar helaas voor de gemiddelde piraat zit hij niet in de begroting.

 

Knik-knap-boem

Nadat de kabels waren vervangen ging de mast wederom omhoog en weer ging het mis. De topbuis begaf het en knikte. De bovenste breedbandantenne kwam tegen de grond en kon als verloren beschouwd.

 

Het is genoeg; het team wil niet meer knooien. Alles wordt vervangen, ook de antennes worden nieuw maar dit kan pas vrijdag gebeuren. Ook de bekabeling met pluggen wordt maar meteen vernieuwd. Die zijn niet gemaakt om iedere keer weer vast en los te worden gemaakt en dan gaat het op den duur mis.

 

Kermisattractie

Ook kwaliteitspluggen zijn gemaakt voor eenmalige montage om vervolgens vele jaren hoog in de mast te hangen en niet om steeds los te worden gedraaid. En weer vast, en weer los. Het antennepark is geen kermisattractie. Het is allemaal leuk om te zien maar niet voor het team.

 

Het team blijft er wel rustig onder maar de mast stond weer omhoog, op 44 meter vanwege de harde wind. Nadat de wind en beetje is gaan liggen ging hij nog ruim 15 meter hoger.

 

Kijkdoos

Een kijkje bij de zender gaat nu moeilijk want die staat in een aanhanger en is vanwege de regen met plastic en zeil dichtgesnoerd. Door een klein gaatje kunnen we onze camera steken en zien we dat het gaat om een RVR-zendinstallatie die rond de 12 kW stond te blazen.

 

Apparatuur

Het team staat ook bekend om kwaliteit op de radio neer te zetten. Dat lukt niet altijd maar het materiaal ervoor hebben ze wel. Een D&R Airmate stond er als mengpaneel en 2 platenspelers van Technics. Van vinyl houden ze maar een must nee hoor. Ook CD´s verdwijnen in een Numark  dual speler

 

Soundprocessing

Het geluid komt voornamelijk uit de processing en deze is van Omnia en wel de Omnia 6. Het geluid was nog niet helemaal goed op de vrijdagmiddag. Dit komt omdat het apparaat eerst was afgesteld op een andere stuurzender.

 

De technische man kwam in de loop van de dag de processor opnieuw in stellen. Soundprocessing is en blijft een apart vak. Al is het uitvogelen van de instellingen zelf ook leuk om te doen maar het vergt veel geduld en kennis en een paar goede oren.

 

We gaan PCH verlaten. De reünie houdt een keer op voor mij. Dit team staat voor mij elke keer garant voor goede muziek en hun gastvrijheid. Een topteam.

 

Filmpje PCH

 

 

Een kleine uitleg over de Site Master

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een kabel meting.