05-06-2010                                       PCT                                        Door: Wilco

Zaterdagmorgen was ik al vroeg uit de veren om een dagje diverse impressies te maken. De zon schijnt, het is negen uur en de temperatuur staat al op 19 graden. Het belooft een warme dag te worden.

 

Maar daar hoor je mij niet snel over horen klagen, want alles onder de 25 graden noem ik eigenlijk koud. Op naar de Piraten Combinatie Twente.

 

Vuilnisman

Bij aankomst bij dit team is het rustig. Langs de weg van het terrein loopt een teamlid met een vuilniszak in de hand om de kleine hoeveelheid afval van de bezoekers op te ruimen.

 

De buren moet je te vriend houden en als je alles netjes en schoon achter laat en zelfs tijdens een uitzending al de boel opruimt, heb je daar later alleen maar profijt van. Al is de buurt niet moeilijk, integendeel zelfs.

 

Helemaal legaal

Piraten Combinatie Twente heeft voor dit jaar een vergunning aangevraagd. Vijf keer hebben ze het zonder vergunning gedaan maar deze keer wilden ze een vergunning en dat was eigenlijk zo geregeld. Alleen het weiland waarop ze zitten, moest nog even gemaaid worden voordat de tent erop kon staan.

 

Mastje

Wel een vergunning maar natuurlijk niet op de zender of mast. Deze staat niet op het terrein zelf. ‘Dit hebben we gescheiden.’ Driehonderd meter verderop staat de mast van 22 meter met erin 2 breedbanders van de 3-sterrenparade.

 

Erg laag dus maar de mast wilde ook niet hoger. Zonder storing zou hij net over de 30 meter zijn gekomen. ‘Het gaat ons niet om het vermogen of wie de hoogste mast heeft. Het gaat om het plezier voor ons en de luisteraars en dan hoeft alles niet extreem,’ vertelt een teamlid.

 

Zender

Het vermogen is dan ook niet zo extreem, maar met deze masthoogte is het goed zo. Een dubbele Mosfet staat er met een vermogen van 600Watt. Deze zender is eerder een 4x Mosfet geweest maar heeft bij de vorige eigenaar waterschade gehad en bij reparatie is de zender omgebouwd.

 

Vreemde frequentie

De frequentie waar op ze zitten is niet alledaags. De 93.00MHz is nu domein van dit station, dat op donderdagavond rond de klok van 8 uur is begonnen met uitzenden en ze gaan door tot zaterdagnacht -of beter gezegd- de vroege zondagmorgen.

 

De reden dat ze voor deze frequentie hebben gekozen is duidelijk. De alledaagse frequenties zijn zo vol dat het gewoon niet meer leuk is. ‘Niet voor onszelf en ook niet voor een andere piraat. En de resultaten vallen ons niet tegen op deze frequentie.’

 

Zweetdruppels

Ik krijg bijna een campinggevoel bij dit station. Ze zitten lekker relax aan de koffie buiten op het gras en in de zon, terwijl de piraat in de tent de zweetdruppels al begint te voelen door het kunststof tentdoek boven zijn bol.

 

De studio is gemaakt van oude deuren die door midden zijn gezaagd, waar nu een Allen & Heath ZED14 mengtafel op staat. Een leuke mengtafel alleen deze heeft geen phone -ingangen die nodig zijn voor de 2 verschillende platenspelers met Tonar Banana elementen.

 

Processing

Dit is opgelost door een speciaal versterkerkastje ervoor te zetten, de Dual Beat Counter. Ook CD’s kennen zijn aftrek en deze komen van de Citronic Dual speler CD 1.2.  De processing is softwarematig en kom je tegenwoordig erg vaak tegenkomt. Het is Break-Away.

 

Filmpje PCT