10-4-2010                                                      PTND                                     Door: Wilco

Het is al wat jaartjes geleden dat ik voor het laatst bij de PTND was en hoewel dat in 2007 was, herinner ik het me die impressie nog heel goed. Dit station zat toen al vol met ideeën en humor en ik ben benieuwd wat ik nu tegen kom.

 

Hoe meer ik naar Twente trek hoe kouder het wordt en hoe meer de wind gaat waaien. Twente blijft mooi ondanks de gure wind die nu over de akkers loeit. We zijn aangekomen in de grensstreek waar dit piratenstation zich huisvest.

 

Prachtig beeld

Ik heb voor vertrek een nieuw navigatiesysteem gekocht omdat de oude het heeft begeven, maar dit was niet eens nodig geweest. De 90 meter mast met erin 8 2-elements dipolen waren van heinde en verre al te zien en staken over het dorp heen. Enkelen noemen dit horizonvervuiling maar ik vind het een prachtig beeld.

 

Wie de impressie nog kent van 2007 weet dat ze de oude zender van KKA gebruikten. Dat is nu niet meer het geval, want alle onderdelen liggen in de container, maar de zendbuis is nog steeds ergens in gebruik. Er staat nu een ander exemplaar met ruim 10 kW op de klok en hij kan nog meer maar dat doen we de laatste uurtjes wel, krijg ik te horen. “Het gaat nu al erg mooi, heel mooi.”

 

Hard

En ik kan dat ook beamen want in Ommen hebben ze niet eerder zo’n hard signaal gehaald van ruim 58 dB van de 64 dB op de zijkant van de antenne en dat is hard. Zeker omdat het signaal onder in Twente vandaan moet komen.

 

Mastje kijken

De mast staat ruim 250 meter verderop en deze afstand zou ook met een modulatiekabel overbrugd kunnen worden maar dit team heeft er voor gekozen om het signaal met een doorstuurset weg te stralen. De mast staat midden in een leeg maïsveld. De reden van deze grote afstand is helder. De valruimte voor de mast is nu erg ruim en daardoor veilig voor de bezoekers.

 

We gaan terug in de schuur want een tent is in deze gemeente niet wat. Maar om er dan maar mee te stoppen gaat de piraten allemaal te ver. Creatief word je ervan en vandaar dat ze nu in een loods zitten.

 

Deze agrarische schuur is helemaal leeggehaald om plaatst te maken voor een zendweekend. Maar ondanks dat het gehele weekend wordt uitgezonden staat voetbal nog steeds voorop in Twente. Een beamer staat al klaar voor de voetbalwedstrijd van - kan het ook anders- FC Twente.

 

Soundprocessing

Het geluid klinkt lekker maar voor mij is het wel onbekend, tenminste je zit het niet vaak. Het setje bestaat uit een TC-electronic Finalizer Plus en een Rane RPM 2 terwijl de RDS en stereo komen uit een AEV Stargate.

 

Ook CD’s

Bovenop het podium bevindt zich de studio waar de piraten hun platen –vinyl dus- draaien en dat laatste is haast een must in Twente maar 100 procent noodzakelijk vindt PTND dat niet. Diverse CD’s verschijnen in de spelers van Denon de DN-D4000. Al zijn platen natuurlijk het allermooist om te draaien en deze komen van 2 Technics-spelers type SL1210MK2. Het mengpaneel is de D&R Clubmate.

 

He, relatiegeschenk!

We nemen afscheid van dit team maar niet nadat we diverse aanstekers en flesopeners met de naam het team erop, hebben ontvangen. Het wordt eens tijd om er een collectie van te maken, want dat heeft wel wat.

 

PTND bedankt en tot de volgende keer.

 

Filmpje PTND