21-05-2010                                                   PTS                                        Door:  Wilco

Het is Pinksterweekend en dan kan het niet anders dat de radio vol zit met muziek van etherpiraat, al lijkt het wel alsof het tegenwoordig ieder weekend Pinksteren is.

 

PTS ofwel Piraten Combinatie Sibculo vanaf de Sallandse weilanden staat garant voor een weekend vol met muziek.

 

Hé knuppeltje

Donderdagavond 19:00 uur is het team al begonnen met de platen maar niet voor lang. Het werd stil op de radio, wel draaggolf maar geen muziek meer. Eén of andere knuppel reed de modulatiekabel kapot die van de studio naar de zender liep.

 

Na korte tijd de uitzending te hebben onderbroken om de kabel te vervangen gaat de uitzending weer van start. Tot nu toe mogen ze niet klagen want de 97.00 MHz is schoon en de verzoekjes komen uit alle hoeken van het land binnen via de GSM.

 

Processingfreak

Toch werd er nog wat gesleuteld aan het geluid uit de processing van Vorsis, de VP-8. De stuurzender gaf niet de klanken zoals de techneut graag wilde, maar we ook te maken met een freak of hoe je het ook wilt noemen. Prachtig om te zien en prachtig hoe hij erover verteld.

 

Waar is het voetbalveld?

Naast de tent is het tijd om te speculeren of het allemaal wel goed zou gaan, terwijl een andere groep zich bezig houdt met een balletje trappen, maar waar eigenlijk? Hoewel het vol staat met gras is er niet een goede plek om de tijd te doden.

 

Door het hoge gras met daarnaast een net geëgde akker zijn er niet veel mogelijkheden voor een potje voetbal. Het duurt dan ook niet lang voordat de bal op de tent ligt.

 

Vishengel

 Tijd om eens naar de mast te lopen die naast de tent staat buiten de valruimte uiteraard. Het is een 70 meter hoge zendmast maar dat zal je niet zeggen want deze slanke dame lijkt veel lager. Een verlengde vishengel wordt hij ook wel genoemd deze kokermast.

 

Boven in hangen 6 breedbandantennes die zelf zijn gebouwd maar de koppelbalk is wel fabrieks en is van het merk RVR.

 

Zender

De stuurzender is een breedband eigenbouw waar een tussentrap op is aangesloten om vervolgens de zware Elenos T5000 te voeden die ruim 5,5 kW levert. Een nieuwe buis (3CX3000A7) die vlak voor de marathon is gemonteerd doet uitstekend zijn werk.

 

Koffiezetverbod

Koffie, maar wat voor koffie, niet iedereen durfde dit te drinken. Het leek meer op thee dan op koffie. De man die getracht heeft om de koffie te zetten heeft meer uren achter de draaitafels gezeten dan koffie gezet. Hij is daarom met onmiddellijke ingang uit deze dienst gezet. Kortom een koffiezetverbod.

 

SMS-jes

Inmiddels worden de verzoekjes voorgelezen maar wetend dat hier geen doorkomen aan is. Na enige tijd werd het tijd om weer platen te draaien en de teller staat inmiddels alweer op ruim 121 verzoekjes en dat op de vroege vrijdagmorgen.

 

Het gaat mooi op de verhoogde studio en het team heeft er duidelijk zin in. De voorkeur van de muzieksoorten is divers. Het maakt ze dan ook niet uit waar de bronnen vandaan komen als de muziek maar goed is.

 

Muziek

Zowel van  CD, vinyl, MP3 als MD komt de muziek die zijn aangesloten op een D&R Airmate mengpaneel waar 2 platenspelers van Technics de SL1200MK2 tussen staan. De CD’s komen van een Denon dual speler, de DN-4000 en de muziek vanuit de computer wordt afgespeeld door het programma OTSAV.

 

Processing

Behalve voor de muziek waar dus de Vorsis VP-8 als hoofdprocessing tussen staat wordt ook gebruik gemaakt van spraakprocessing. Hiervoor wordt een Symetrix 528e gebruikt met een Shure SM7B microfoon.

 

Ik wil het team bedanken voor de uitnodiging en de aangeboden koffie.

 

UPDATE

Zaterdagmiddag heeft het team een dwangsom van de gemeente Hardenberg ontvangen waarop binnen een paar uur het terrein ontruimd moest zijn.

 

Filmpje PTS