14-05-2010                                        Plop FM                                 Door: Wilco

Dit weekend is het Plop FM weekend. Een piraat ergens op de Veluwe. Het zou een lange uitzending worden. Op woensdagavond was de bedoeling om de zender aan te zetten tot zaterdagnacht, maar dit liep een beetje anders.

 

Test-1-2-3

Woensdagmiddag was een test omdat de studio en de zender gescheiden van elkaar staan en de verbonden zijn via een stream. De test liep goed zonder een enkel probleem. Toen ze de zender woensdagavond in wilden schakelde ging het niet na behoren. De zender werkte perfect maar de streamverbinding kwam niet tot stand.

 

Na testen met een ander modem lukte het nog steeds niet, dus dat wordt bellen met de KPN. Helaas was ook daar het probleem niet gelijk op te lossen en de storingrichttijd zou 48 uur bedragen. Hier kon het team niet op wachten.

 

Studio 2

Dat wordt verhuizen naar studio 2. Een keet werd klaar gemaakt en ondertussen draaide een ander team vanaf de zolder. In de nacht was de keet klaar en zijn ze overgeschakeld.

 

De uitzending vanuit studio 2 was niet lang nodig. Donderdagmorgen belde de KPN dat de storing in de middag zou zijn verholpen. Een storing in een wijkcentrale was de oorzaak. Weer naar studio 1 overschakelen dus, met een korte onderbreking van 15 minuten.

 

Mastproblemen

Ondanks dat ze niets aan deze problemen konden doen, verliep het voor de rest ook niet probleemloos. De mast die normaal tot 60 meter moet komen, kwam niet hoger dan 44 meter. Een bevestiging van een katrol was kapot gegaan waardoor de mast niet helemaal omhoog geschoven kon worden. In korte tijd was dit niet te herstellen.

 

Zendertje blaas stevig

Boven in de mast Hingen 6 Krantenboer-antennes. Dit zijn semi breedbanders maar kunnen niet over het hele spectrum van de 3-meterband gebruikt worden. De zender is een oud beestje uit 1971 maar doet het opperbest. Het is een R&S kast die op een vermogen stond van 9 kW.

 

Processing

Het team heeft in de studio geen processing staan, althans niet in gebruik. Alles staat bij de zender. Doormiddel van Break-Away wordt het signaal dat uit de stream komt de ether ingepompt.

 

Het leuke van een streamverbinding is dat je niet afhankelijk bent van afstand. Al zouden zender en studio duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn. Maar dat is bij Plop FM niet het geval: de afstand bedraagt 8 kilometer.

 

Studio-apparatuur

In de studio waar de klankjes gemaakt worden staat de DX-1000 van Behringer met een enkele platenspeler van MC Crypt de DJ-2650B. Hoofdzakelijk wordt er van CD gedraaid doormiddel van een dual speler Numark CDN22 en van het programma OTSAV (PC).

 

Ik wil het team bedanken voor de uitnodiging en tot het volgende bezoekje op de Veluwe. 

 

 

44 meter ipv 60 meter door de kapotte katrol

Ook enkele tooidraden worden hersteld 

 

 

 

 

 

 

Soundprocessing Break-Away

 

 

Niet aangesloten

 

 

De eerste 2xCX van het team

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Technics ST-550 76Db?