height=4010-01-10                       Radio Schijndel                        Door: Max & Bart

  

Bij deze weer eens een impressie uit Brabant. Na even zoeken zijn we er eindelijk ingeslaagd om een impressie te maken van een Brabantse etherpiraat.

 

We zijn langs geweest bij Radio Schijndel. Nou ja, zo heet deze zender tegenwoordig want er zijn ook andere namen geweest.

 

Hoe het begon

Radio Schijndel ontstond op 1 september 1999 onder de naam Radio Monica en werd al snel erg populair.  Dit station werd 3 keer uit de lucht gehaald en dit was telkens bij dezelfde DJ.

 

Na de derde keer heeft het team besloten om verder te gaan op internet.

 

Team

Het begon allemaal met tien man. Tegenwoordig zijn dit er nog 7 en staat er nog 2 op de reservelijst.

 

Stuurzender

Radio Monica begon indertijd met een eenvoudige zender van 150 Watt. Daarna ging dit over na een zelfbouwzender van 350W. Deze zender werd in 2001 meegenomen door het toenmalige R.C.D.

 

Tegenwoordig draait dit station voornamelijk op internet, maar ja een zender staat er ook nog wel. Het betreft hier een R.V.R. Tex 30 Lcd uht.  Dit is de monoversie die 30 Watt kan leveren.

 

En het zou geen piraat zijn als deze zender niet geregeld aan zou staan. Dit is ook het geval, want deze zender is nog regelmatig te horen met 30W.

 

West-end radio

Een paar jaar geleden begon dit station ook op internet onder de naam Monica. Vanaf oktober 2008 gingen ze verder onder naam West-end radio.

 

Een mooie naam, maar ja erg makkelijk te onthouden is die niet. Daar besloot men om over te gaan naar Radio Schijndel. Onder deze naam draait dit station sinds begin februari dit jaar.

 

Apparatuur

Het mengpaneel bij dit station is van Behringer, type 1832 Fx. Verder staan er 2 CD-spelers van het merk Philips en een Md-speler. De muziek komt hier voornamelijk uit een PC met het progamma Ots Dj.

 

Soundprocessing

De soundprocessing gaat ook digitaal, maar wel via een aparte PC met een @Juli Asio-geluidskaart, een geluidskaart met MPX uitgang. De software is niet zo moeilijk te raden, het gaat hier namelijk om het welbekende Breakaway.

 

Mast

Bij dit station dat voornamelijk op internet draait hoort natuurlijk nog wel een mast. De mast staat momenteel op 18 meter en kan uitgeschoven worden tot 26 meter.

 

Het signaal wordt weg gestraald door 4 gepiekte antennes op 98.55 MHz. Deze worden waarschijnlijk vervangen voor breedband antennes.

 

Vergunning voor de mast

Dit station is ooit heel slim geweest om een vergunning voor de mast aan te vragen. Dit verzoek werd goedgekeurd en zo kregen ze een vergunning voor een mast tot 12 meter voor het zenden en ontvangen.

 

Nog plannen?

Plannen voor aanpassingen of om weer te gaan draaien zijn er zeker. Dit station wil namelijk een marathonuitzending gaan draaien aan het einde van dit jaar.

 

Hiervoor werden wij meteen uitgenodigd, want de gehaktballentest moest en zou de volgende keer gaan komen.

 

Bij deze willen wij Antwan, Nathalie en de rest bedanken. En we komen zeker nog eens aan.