22-01-2010                                        Station 555                              Door: Wilco

Gelukkig is het alweer 5 jaar geleden dat je Station 555 voor het laatst hebt gehoord. Station 555 is een initiatief van een grote groep piraten om uit te zenden voor het goede doel. Het doel is geld in te zamelen voor Giro 555.

 

Het is dus een rampenzender maar dan voor een goed doel. En in dit geval vanwege de aardbeving op Haïti op 13 januari 2010.

 

Dakloos

Zeven op de schaal van Richter zorgde ervoor dat honderdduizenden mensen dakloos werden. Tienduizenden mensen hebben de ramp niet overleefd. Maar gelukkig zijn er ook nog mensen gered onder de tonnen puin. Een klein lichtpuntje in het geheel. Bij het redden van mensen is snelheid geboden.

 

Station 555 heeft ook te maken met snelheid. De snelheid om alles in de benen te krijgen. Op het terrein van de plaatselijke sportvereniging werd door de gemeente een locatie toegewezen. De overheid werkte  gelukkig mee. Dit alles was dan ook binnen 2 uur geregeld.

 

Alleen één ding hebben piraten gemeen en daarvoor is de tijd te kort, namelijk het uitzenden via de radio. Op de locatie waar de vergunning is verstrekt kan geen zender komen, maar piraten zijn juist piraten om hier wel een oplossing voor te vinden.

 

Zender

De zendapparatuur stond alles elders. Maar het geluk was hun in elk geval niet erg gegund. D eerste zender, een Elenos T10.000, hield het niet erg lang vol met als gevolg dat de reservezender van 2kW er achter ging.

 

Hoewel het vermogen enorm achteruit ging, zijn de afstanden erg goed te noemen. En dat met een niet eens zo'n superhoge mast van 45 meter. Maar de pret duurde niet lang. Ook deze eindtrap stopte ermee.

 

Nummer 3

Zijn het de weergoden of wat is het? Zender nummer 3 moest worden aangerukt. Dit keer weer een Elenos T10.000. Het  leek er in het begin niet erg op dat deze zender vlot het vermogen wilde geven. Maar door veel geduld met afregelen zagen we de meter richting 10 kilowatt trekken.

 

Maar het is koud erg koud, dus we gaan maar weer mooi naar de tent waar het warm is en de ballen gaar zijn. Intussen wordt de rest van de tent opgebouwd. Veel dingen in de tent zijn verkregen door sponsors. Licht, geluid en een deel van de tent werden geschonken, maar ook proberen ze artiesten te krijgen voor de zaterdagavond.

 

Gouden stem

Dat laatste valt niet mee op het laatste moment. Gelukkig kan de plaatselijke zangeres met de gouden stem wel: Harten 10, maar ook Silvia zijn van de partij. Kortom het moet lukken.

 

Tijd om naar de studio te gaan en die staat achter in de tent op een verhoging. Het merendeel wordt er van vinyl gespeeld met 2 Gemini spelers, XL-500II. Verder staat er een dual CD-speler van Numark, veelal voor de jingles. In het midden staat  een D&R Airmate mengtafel.

 

Soundprocessing

De soundprocessing is beschikbaar gesteld door een piraat en bestaat uit een setje met een Omnia 3Fm met een Aphex Compeller 320A en een Stereo-Maxx.

 

Station 555, bedankt voor de muziek en laten we hopen dat dit station niet te vaak is te horen op de radio. Maar zijn er grote calamiteiten dan is deze zender zeker weer te horen: 25 piraten met een hart en een doel.