10-01-2010                                        Stoppel FM                                        Door: Wilco

Een vaste prik is de uitnodiging van Stoppel FM en altijd op het laatste moment. Net als een traditie hoort dat ook wel een beetje bij de Stoppel FM. Het was mijn bedoeling om te komen maar ik wist de locatie niet omdat ze 'bezoek' hadden kregen.

 

Stoppel FM had niet zo veel geluk als tijdens de vorige 4 uitzendingen die jaarlijks plaats vinden. Editie 5 jaargang 5 ging niet zo mooi als ze dachten. Althans de start was niet zo best.

 

Dat is snel

Na de vele voorbereidingen is de zender vrijdagavond rond de kok van 8 uur in de avond aan gegaan. De eerste plaat was nog niet uitgedraaid of ze kregen al bezoek van 2 blauwpetten. De mededeling was simpel en duidelijke: zender uit.

 

Dwangsommetje

Oeps tja en wat nu? Het team heeft maar besloten om de zender uit te zetten want doordraaien had geen zin en dat bleek ook wel toen de brief met dwangsom iets later werd gebracht. Toen was er nog wel een  heel goede reden om de uitzending te staken: 25.000 euro dwangsom per dag en nog eens 25.000 dwangsom per dag voor de grondeigenaar.

 

Toch stond het team niet stil toen om 8 uur in de avond de zender uitging. Een andere locatie moest worden gezocht en die hadden ze niet voorhanden maar werd toch erg snel gevonden.

 

Hebbes

Uitzenden vanuit een horecagelegenheid maar de eigenaar wilde geen zender in de buurt hebben of wat dan ook. Geen probleem, hier bedacht het team wel wat op. Ze hadden een draailocatie en dat was het belangrijkste.

 

Verderop werd de mast weer neer gezet en de verbinding tussen studio en zender laten we mooi in het midden. Al was deze simpel en doeltreffend.

 

Lekker warm

In een zaal werd alles opgesteld en er was een bijkomend voordeel: lekker warm. Bij aankomst was een deel van het team de stoep sneeuwvrij aan het vegen. Of dit een voorwaarde was om hier te kunnen uitzenden weten we niet maar een mooi gezicht was het wel.

 

'Nu hopen we dat het goed blijft gaan maar we denken het wel', was de reactie toen ik er was op zondagmiddag. 'We gaan door tot 00:00 uur en dan is het opruimen en wegwezen als het tenminste wil met deze weersomstandigheden.'

 

Blij dat ik glij

Een paar honderd meter verder staat de zendmast. Helaas kon ik daar niet bijkomen omdat de weeromstandigheden het niet toe lieten. Ik vond het te link vanwege het extreem gladde wegdek.

 

De mast stond overigens in een weiland met een tophoogte van 50 meter met boveinin 4 Rossen. De zender is een Suono, zo vertelden ze, met een Elenos T-2000 als eindtrap.

 

Vinyl en CD werden hier gedraaid. Het vinyl werd gedraaid met 2 Omnitronics BD1550 platenspelers met Concorde Ortafon elementen, en de CD’s kwamen uit een US-Blaster USB 7335 dual speler. Ook het mengpaneel is van Omnitronic en wel het type CDM10:4.

 

Processing

De soundprocessing bestond uit een Triple-C met een T1952 van Behringer met als stereo verbreding de EX-1 van Behringer.

 

Het team heeft volgens verwachting deel 2 kunnen voltooien.