23-05-2010                                        Twentse Bierefluiters                         Door:  Wilco

Het wordt weer eens tijd voor een nieuwe uitdaging: TBF. Het gaat om een groep piraten uit 2 verschillende regio’s in Twente die samen draaien onder de naam Twentse BiereFuiters oftewel TBF.

 

Telefunken of R&S

Vrijdag is het de bedoeling dat het team de zender voor dit lange weekend opstart. Het bijzondere is niet de zender, een oude Telefunkenkast of R&S goed voor 8 à 9 kW, maar de mast.

 

Spektakel

Een enorm spektakel staat rechtop met een hoogte van 107 meter in rood en wit geschilderd. Een enorm mooi gezicht om te zien. Althans, dat vind ik. Maar helaas zijn er ook mensen die hier niet zo over denken, onder wie een bijzonder bedreven gemeentebeambte van Hellendoorn.

 

Jawel, het briefje

Vrijdagmiddag nog voordat de zender aanging waren de berichten minder gunstig vanwege het bezoek van deze beambte met politieondersteuning. Een brief met een oproep tot het afbreken van de feesttent bij de mast. En met een behoorlijk prijskaartje erachter van 25.000 euro.

 

Rode lamp

Hier zat het team nu niet op te wachten maar over de mast werd niet gesproken, althans niet dat deze weg moest. Wel moest er een rode lamp in, vertelde één van de agenten. Of dat humor was of werkelijkheid weten we niet maar het team had er wel een lamp inzitten, dus het mastje kon blijven staan.

 

De tent is niet elders opgezet want hiervoor was geen ruimte. Ze kregen de mogelijkheid om in een loods te kunnen uitzenden en het signaal werd vanuit daar naar de zendlocatie gestuurd.

 

Dit ging allemaal goed tot zaterdagmiddag. Dit keer stond niet de gemeentebeambte bij de mast, maar een BOA-ambtenaar  (geen AT) die deze stunt niet kon waarderen. Samen met veel overmacht werd de zware zendinstallatie door hen ontkoppeld en meegenomen.

 

Wat nu?

Tja over stoppen dachten ze niet echt. De groep piraten, die wat ouder zijn dan de gemiddelde etherpiraat, zijn wat rebels en vinden deze prachtige hobby maar wat al te mooi.

 

Een andere zender werd naar de locatie gebracht maar deze keer een iets minder zware. Een Elenos T5000 (4 kW) werd aangesloten op de hoge mast en tegen de avond was alles operationeel.

 

Minder signaal

Het signaal is een beetje minder geworden dan de vorige zender toen het signaal op 94.5 MHz bijna overal in Nederland te horen was, tot zelfs in Limburg toe. Al speelden condities ook mee en misschien ook wel de 4 splinternieuwe antennes van de 3-sterrenparade die per stuk 5 kW aankunnen.

 

‘Wat een mooie mast’

Zondagmorgen kon ik het toch niet laten om weer eens te kijken naar deze prachtige mast, eenzaam in de weilanden, tenminste dat dacht ik. Diverse fietsers die in deze regio wonen, stopten op deze mooie eerste Pinksterdag bij de mast. Ze wisten maar al te goed waar deze mast voor diende.

 

‘Belachelijk’

Twee oudere stellen gaven duidelijk hun mening. Dat ze het maar belachelijk vonden dat er zo’n jacht op wordt gemaakt. ‘Ze doen toch niemand kwaad en het houdt ze mooi van de straat,” aldus 4 personen die met elkaar daar in gesprek waren over het 107 meter hoge gevaarte.

 

Het was niet eens de bedoeling om een impressie te maken bij het team en al helemaal niet na zulke gebeurtenissen maar het team wilde het zelf.

 

Geen gezichten

Ik vind het prima maar op mijn verzoek maak ik geen foto’s van gezichten. Uiteraard zijn er eerdere impressies over dit team te lezen maar dat wil niet zeggen dat de teamleden die toen op de foto staan er nog bij zitten, en misschien ook wel. Dit laten we in het midden dus.

 

Soundprocessing

Het geluid komt uit een omgebouwde Omnia 3FM wat nu een T-uitvoering is geworden door de koppeling met een DB-Max van TC Electronics.

 

Apparatuur

Het menpaneel is een Soundcraft ES Spirit. Aan de platenspelers stellen ze niet zulke hoge eisen want het zijn 2 Akai-spelers. Plotseling maakte de éne Akai rare geluiden en werd vervangen door een ander merk. De dual CD-speler is wel van hoge kwaliteit en is van Tascam CD-X1700

 

Het team is enorm gastvrij. Ik zou me bijna helemaal thuis voelen maar ik ben te gast. Wat dat betreft kom ik op het goede moment. Een hele catering zorgde voor een goede maaltijd voor de piraten en ik kon rustig aansluiten. Maar we houden het bij een vers gezet bakje koffie maar het gebaar is wel mooi.

 

Filmpje mast en zender