04-06-2010                                                    T.D.R.                                    Door: Wilco

Eigenlijk wilde ik niet op pad gaan dit weekend ondanks de vele aanvragen. Ik las op een ontvangstsite dat TDR weer in de lucht zat, al wist ik wel dat ze ergens in deze tijd weer wilden gaan draaien. Dat werd dus dit weekend. Toch maar even kijken bij dit team.

 

Gestoord

Stelletje Pieter Baan-patiënten zijn het gewoon. Een beetje gestoord maar wel met gezond verstand, stuk voor stuk. Eigenlijk moet je ook wel wat mankeren als je na de vorige mega-marathon van ruim een week (zie impressie begin april) na zo’n korte tijd weer wilt gaan uitzenden.

 

We gaan op bezoek zonder camera net als vorige keer eigenlijk. Ik weet totaal niet waar ze nu zitten, al zal de mast niet zo moeilijk zijn te vinden, verwacht ik.

 

Zoek, zoek, zoek

Als eerste rijd ik naar de vorige uitzendlocatie waar de studio zich toen bevond, maar helaas daar wordt druk gewerkt zonder activiteiten van een piratenuitzending. De mast is nu aan de beurt om op te zoeken. Die was snel gevonden maar wat wil je ook met een hoogte van 85 meter en met 6 antennes bovenin.

 

Dorst

Midden in een stuk weiland staan moederziel alleen een mast, aggregaat en zender die is geparkeerd in een aanhangwagen. Ik had geluk, want als ik er ben komen paar teamleden langs bij de zender om alles te controleren en om het aggregaat bij te tanken. En dat laatste is ook wel nodig.

 

Dertig kilowatt

We gaan en kijkje nemen in de aanhangwagen waar ook de zender zich bevindt en dan is het ook wel duidelijk waarom de zender zo’n dorst heeft. Het is de Elenos  T31000 die ruim 30 kW kan leveren.

 

Het was niet eens de bedoeling om zo’n joekel te kopen, maar voor de prijs van een 10 kW kreeg je een exemplaar van 20 kW, maar achteraf blijkt het een T31.000 te wezen. Dit vermogen kan niet op de antennes worden gezet maar ruim 16 kilowatt was geen probleem en zelfs 20 kW hebben ze er een tijdje opgehad.

 

Hallo Noorwegen

Dat het hard was hebben velen wel gemerkt maar dat kwam ook door de condities. In de nacht van vrijdag op zaterdag was het signaal zelfs in Noorwegen te ontvangen, schrijft een Noorse bezoeker van onze site. Loeihard dus.

 

Foto’s graag

Maar waar is je camera?, werd me gevraagd. Ongelofelijk, ze willen gewoon een impressie. Ik had wel een camera bij me maar had op dat moment geen zin om een impressie te maken. Het was de camera voor noodgevallen en voor eigen archief. En nu dus ook voor deze impressie.

 

Studio

We worden naar de studio gebracht in een restaurant/café maar daar staat niet het doorsturing om het audiosignaal bij de zendmast te krijgen, die een paar kilometer verder op staat.

 

Doorsturing

De studio is geheel legaal, maar het signaal gaat wel ergens heen. Vlakbij zelfs waar het vervolgens deze keer via een kleine FM-zender op 108 MHz naar de grote mast wordt gezonden om het daar vervolgens met megavermogen op de 94.50 te zetten.

 

AT

Jawel ook met het Agentschap Telecom wordt weer rekenschap gehouden. Zowel bij de mast als in de buurt van de opstraalfrequentie is AT vrijdag geweest. Het team heeft AT zelfs gesproken in de buurt van de mast en AT had wel wat te melden: een prettig weekend allemaal gewenst.

 

Ook een keertje vrij

We weten dat AT ook meer doet dan alleen piraten uit de lucht halen en een werkweek zit er wel een keer op, ook bij AT, denken we. Natuurlijk zal het ook eens leuk zijn om een middagje mee te lopen met AT maar dan niet om  piraatjes uit de lucht halen maar andere interessante zaken waar AT zich mee bezighoudt. Wie weet.

 

STUNT 30 kW

Tot besluit van de weekendmarathon is zondagavond het vermogen opgeschroefd naar 30 kilowatt. De hele avond heeft TDR met dit vermogen gedraaid, het hoogste vermogen ooit door een piratenzender geleverd. Met deze stunt heeft TDR ook de officiële FM-zenders achter zich gelaten want –voor zover bekend- staat er nergens in ons land een FM-zender met een output van 30 kilowatt.

 

Tegen  middernacht heeft TDR de succesvol verlopen weekendmarathon beëindigd.

 

Tekst krijgt door een extra deel

 

 

TDR filmpje mast

 

 

 

Vanmorgen

Vanavond

 

 

Insturing