09-04-2010                                                    TDR                                       Door:  Wilco

Wie kent niet de prachtige uitzending van vorig jaar van Talento en Diamant R&S (TDR) toen ze maar wat al te graag van de klapper-zender afwilden maar dat steeds niet lukte.

 

Opname?

Ik zag op EPC de naam TDR staan bij een stream maar had geen idee dat het ging om een op voorhand al legendarische uitzending van dat team. Ik zat te denken aan een opname wat ze wel vaker doen, maar nee het was de duidelijk live te horen op de 95.90 MHZ. Kortom, ZE waren weer te horen.

 

Mijn eerste reactie: nee he, wat willen ze nu weer kwijt? De mast of zo? Ze zijn gek als ik denk wat ze willen, maar ik laat het maar even voor gezien. We komen altijd op uitnodiging.

 

Telefoon,

Friesland is Calling. Of ik ook even bij het team kom kijken en, even lekker bij kletsen. Je kan zeggen wat je wilt over die eigenwijze Friezen, gezelligheid kennen ze wel of je nu daar bent of ze komen in dit geval op bezoek.

 

Eigenlijk wilde ik de vrijdagavond met de poten op de bank hangen. Ik had het wel gehad deze week. Enkel de jongens weer ontmoeten dat leek me toch leuker. Dus Klompenboer zonder grote camera naar de TDR en eigenlijk is dit mis.

 

Stress

Eerst heerst een beetje stress en dat bij dit gedegen team. Het lukt allemaal niet zoals ze dat willen. De studio bevindt zich op legaal terrein en dat willen ze ook houden en de zender staat verderop. Het geluid gaat via een stream, 1 op 1, maar helaas zijn er onderbrekingen in de buffering van de stream, wat betekent dat het geluid op de zender hapert.

 

Zender 2

Dit was niet te horen via de radio omdat er tijdelijk op een andere locatie zender 2 aanstond met een computer voor de muziek. Wat zijn ze van plan wil ik het niet weten, althans nog niet. De uitnodiging voor een impressie heeft het team al aan mij gegeven.

 

In de schuur waar de studio zich bevindt wordt hard gewerkt om de verbinding goed te maken want draaien via een computer-playlist is niet wat ze willen: live de ether in. Zo hoort het en dat gaat ook gebeuren.

 

Piratenhol

Het is al druk en een echt piratenhol aan het worden. Vele grootheden uit de piratenwereld hebben de weg naar dit team al gevonden. Inmiddels zijn de technische problemen verholpen en kunnen we live genieten van TDR.

 

Tot morgen

 

Vrijdag: TDR Schrijft

Na een avond en morgen opbouwen is studio 1 vrijdag rond 14.00 bijna gereed. Wanneer de laatste puntjes op de i worden gezet in de studio, gaat om 14.00 de zender vast aan vanaf de reservestudio op locatie 3. Het wachten is op de kraan die de 83 mtr lange constructiemast op locatie 1 komt opzetten voor er vanuit studio 1 gedraaid kan worden. Rond een uur of 8 ’s avonds is eindelijk alles gereed. De mast staat, de zender werkt, maar op het laatste moment blijkt toch de verbinding naar de mast niet optimaal te zijn. Tot ’s avonds laat wordt er gewerkt om alles werkend te krijgen. Rond 23.00 uur werkt dan eindelijk alles en wordt er ingeschakeld op locatie 1 met muziek uit studio 1.

 

Filmpje TDR dag 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag en zondag: TDR Schrijft

Reacties stromen uit alle provincies binnen.

 

12 04-2010                                                    TDR                                       Door: Wilco

Het is maandag en dag vier van de gezamenlijk uitzending van Talento, Club Diamant en RNS (TDR). Maandagmiddag was het even spannend,  alhoewel het viel allemaal nog wel mee. De politie was namelijk op de dam van de studiolocatie.

 

Verkassen

De politie sommeerde het evenement onmiddellijk te staken, Of een vergunning aanvragen. Dan moeten we die aanvragen voor 10 dagen en die krijgen we toch nooit, was de reactie. De agenten keken verbaasd? Tien dagen lang? Met de mededeling dat ook het AT was ingelicht, vertrokken ze weer.

 

Het team zelf had maar één mogelijkheid: verkassen omdat anders ook de vergunning voor een ander evenement in gevaar zou kunnen komen. Een vergunning die los van dit evenement staat. Een eind verderop werd alvast een nieuwe studio in gereedheid gebracht en tot die tijd nam studio 2 het over.

 

Mastje kijken

We gaan eens een kijkje nemen bij de mast van 85 meter. Tijdens Pasen zijn ze nog druk aan het lassen geweest om hem op deze hoogte te krijgen. Bovenin hangen 6 rossen en daaronder staat natuurlijk de zender.

 

Op de zendlocatie rust nog geen dwangsom noch enig teken dat die zou komen. De reservelocatie blijft nog even buiten schot, net als de zender.

 

Tijd om tijdens de studiowisseling de zender eens los te halen. Hij levert niet het vermogen die het zou moeten leveren. Gedacht wordt aan een versleten buis maar om dat vast te stellen moet er een andere buis in komen. Een CX15.000 die in de Elenos-kast T15.000 zit.

 

Drijfveer

Tijdens het sleutelen vroeg ik wat nu hun drijfveer was om zolang de zender aan te hebben en waarvan je bijna zeker weet dit niet goed gaat. Dat laatste denken ze zelf ook. Het gevoel zegt dat dinsdag de grote genadeklap komt, maar dat gevoel hadden ze zaterdag ook al. “Ach we zien wel. Doorgaan doen we toch.” Maar wat is nu de drijfveer?

 

Dit heb ik ook aan een ander teamlid ook gevraagd en gelijk kwam toch na even nadenken het antwoord uit de mond: “Het is gewoon mooi werk en tijdens een weekje vakantie wil je ook wat doen. Voor de rest is het zo mooi werk met een beetje spanning er om heen.”

 

Nieuwe buis

Inmiddels starten ze de zender weer op en deze levert ruim 10 kW. Nog niet genoeg maar wel beter. Ze besluiten om toch de oude zendbuis weer terug te plaatsen en geven de andere terug aan de eigenaar. “Dan maar iets minder kilowatts. Het gaat zo ook mooi zat en morgen zijn ze hem misschien wel kwijt.”

 

Een teamlid vervolgt: “Het zal allemaal wel meevallen en we zien wel wat er gebeurt. We hebben alleen maar een zender aan waar heel veel mensen naar luisteren die het net zo mooi vinden als wij. Doen we iemand dan kwaad?”

 

Fakefoto’s

Ondanks deze stunt vind ik het ook nog wel een beetje eng om deze impressie te maken. Je weet het nooit wat AT ermee doet dus we maken er maar wat fakefoto’s en dito tekst bij in.

 

Zo staan er andere mensen op de foto achter de draaitafels. Ze hebben er niets mee te maken maar hebben -net als ik-  puur uit interesse en komen spontaan kijken. En bij TDR mogen ze het allemaal van dichtbij meemaken.

 

Brabant

Het team dat is enorm gastvrij. Een simpel voorbeeld van zaterdag: publiek uit Brabant is komen kijken. Een enorm lange rit maar TDR bied gelijk kosteloos een drankje aan of wat dan ook. Dat is toch geweldig dat zulke mensen speciaal hiervoor komen?  

Maandag: TDR schrijft

Na een paar uur gedraaid te hebben komt maandag aan het begin van de middag de politie binnenvallen in studio 1. Station TDR krijgt de mededeling dat wanneer de studio niet direct wordt ontruimt, alle vergunningen van het bedrijf waar studio 1 zich bevindt worden ingetrokken. Daarnaast wordt door de politie het Agentschap Telecom ingelicht. Direct wordt het hele TDR team opgetrommeld om de studio te verplaatsen. Uit nood gaat op locatie 3 de zender weer aan en wordt er weer vanuit de reservestudio gedraaid. Mede dankzij de vele piraten uit de buurt die zich spontaan aanbieden om te helpen is de complete studio aan het begin van de avond compleet verplaatst. De zender op locatie 1 kan weer aan, de muziek komt nu vanuit studio 2.

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag:  TDR schrijft

Dinsdagmorgen gaat al vroeg de telefoon. Het Agentschap Telecom rijdt in Slagharen! Direct worden er een paar teamleden opuit gestuurd om de auto van het AT te volgen. De auto gaat richting het politiebureau in Hardenberg. Hier voegen zich een aantal politieauto’s zich bij de auto van het AT en het gezelschap gaat richting Slagharen. De verzoekjes worden afgekondigd en precies wanneer het AT Slagharen binnen rijdt wordt de zender uitgeschakeld om deze in veiligheid te brengen. Het AT begeeft zich met de politie naar studio 1, waar inmiddels niets meer te zien is van het feest dat er dat weekend heeft plaats gevonden. Nadat het AT erachter komt dat er hier niet meer vandaan wordt gedraaid begeven ze zich naar locatie 1, waar de zender met zendmast zich bevindt. De fout van het AT heeft station TDR mooi de gelegenheid gegeven om alle apparatuur in veiligheid te brengen. Het AT (Nijland en de Boer) geeft aan dat wanneer de zender uit blijft het bij een waarschuwing blijft. Nadat het AT de locatie verlaat wordt alle apparatuur weer terug gebracht en wordt de uitzending hervat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag: TDR schrijft

Woensdag lijkt alles goed te gaan, geen politie en geen AT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag: TDR schrijft

Donderdagmorgen rijdt het AT weer naar locatie 1. Gelukkig staan er overal in de buurt posten opgesteld, zodat het AT al op tijd gespot wordt en alle apparatuur eerst weer in veiligheid kan worden gebracht. Het AT heeft een dwangsom bij zich van 4500 euro per dag, die per direct ingaat. De 83 meter hoge constructiemast verplaatsen gaat te lang duren, dus locatie 2 wordt in orde gemaakt, met een andere zender en een mobiele mast. Om toch muziek bij het opbouwen te hebben wordt de zender op locatie 3 weer ingeschakeld en wordt er weer vanuit de reservestudio gedraaid. Aan het eind van de middag staat de mast op locatie 2 klaar en gaat hier de zender weer aan, zodat er ook weer vanuit studio 2 gedraaid kan worden. ’s Avonds geeft Theo Brouwer bij een ander station aan dat TDR vrijdagmorgen met grof geweld uit de lucht wordt gehaald.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Next