23-04-2010                                        Veluws Piraten Team (VPT)                Door: Wilco

Dit weekend verdwijnen we even naar Gelderland voor een bezoek aan het piratenteam de VPT. In Gelderland is het laatste tijd –zo te horen- wat rustiger geworden met marathons en zeker in deze regio.

 

Camping

De locatie waar deze jongens zich bevinden is voor mij wel erg bekend. Ruim 13 jaar geleden kwam ik een aantal jaren op deze plek want het is een camping.

 

De mast van ruim 60 meter zie je al vanuit de verte, Mooi en strak staat deze midden op het park tussen de bomen en de caravans. De bezoekers lijken het bijna gewend te zijn, al is het natuurlijk nog wel rustig op de camping in deze vroege maanden.

 

Zelfbouw

De zender staat in een paardentrailer naast de mast. De zender is afgesloten met grote hekken die op slot staan. Geen fabrieksapparatuur, want alles is eigenbouw. Van stuurzender tot de 4xCX250B aan toe en dat zie je steeds minder.

 

Dit team wil niet anders. ‘Het is toch mooi en een groot vermogen hoeft van ons ook niet echt,’ krijg ik te horen. Op de meter staat 1300Watt genoteerd.

 

Ook de koppelbalk antennes waarvan er 4 in hangen zijn eigenbouw. Weliswaar heeft het team niet alles zelf gebouwd maar het is verre van fabrieks. Dat het werkt blijkt wel aan de verzoekjes die tot uit Friesland door komen.

 

Even rondneuzen

Zo’n 150 meter verderop staat de studio maar voordat ik daar naar toe loop wil ik toch even het terrein nader inspecteren. Hoe het is veranderd, en dat is het, al was het een mooi camping toen, en dat is het nog steeds en nu nog mooier en meer ruimte.

 

De studio zit in de kantine die weinig is veranderd. Een hoekje is leeggemaakt waar op een tafel de studio staat, simpel maar doeltreffend. Donderdagavond is het team begonnen met uitzenden en ze gaan door tot zaterdag- op zondagnacht. Op de laatste avond komt een artiest, iets dat je vaak tegenkomt bij Veluwse piraten.

 

Apparatuur

Veelal wordt er van CD gedraaid door middel van een dual CD-speler van Citronic de CD-1.2 maar ook vanuit de computer met het programma OTSDJ. Een klein handzaam mengpaneel van Behringer type 1622Fx zorgt voor de mix.

 

Soundprocessing

Processing staat achter de studio netjes in een flight-case met als kopstuk de DSPX-Fm mini SE. Met als leveler ervoor de Aphex 320A. Voor de spraak gebruiken ze een Lexicon MPX100 en als microfoon de Shure SM7B.

 

Het was het bezoekjes waard, om weer een keer richting de Veluwe te trekken. Bedankt en tot de volgende keer.

 

VPT filmpje