26-02-2010                                        Vrij Salland                                        Door: Wilco

Voor de laatste en de zesde impressie van de week blijven we in Salland en toeren we langs de IJssel af naar het zuiden, naar Vrij Salland. Normaal ga ik bijna nooit ’s avonds op pad maar na het Idols-syndroom te hebben overleefd heeft de tv weer wat nieuws bedacht: X-Factor. Kortom wegwezen uit huis.

 

Heel Nederland

Het station kent al een meerjarige zendgeschiedenis en de teller staat nu op 4 jaar. De jaren staan op de kaart van Nederland en het bereik gaat tot aan de kop van Groningen en Friesland en in het zuiden zijn ze zelfs in Tilburg binnen gekomen. Dat terwijl het team niet eens met extreem vermogen zit.

 

Zendapparatuur

De stuurzender is een onbekende voor me van Telab Broadcasting. Een Italiaanse dame die de RVR PJ1000 aanstuurt en een vermogen levert van 1200Watt. Dit vermogen hebben ze niet altijd gehad. Vier jaar geleden is het team begonnen met een BLX15, goed voor ruim 150 Watt maar deze werd na een jaar vervangen door een enkele Mosfet (350Watt).

 

Ook de mast van 37 meter is wel eens anders geweest. Bovenin hangen 4 breedbandantennes van de 3 sterrenparade en een fabriekskoppelbalk. Vier jaar geleden stond er een paal van 24 meter met erin 2CTE breedbandantennes. Op het antennepark heeft het team nooit bezuinigd. Hier moet het signaal tenslotte uitkomen en niet uit de zender.

 

Buurtjes links en rechts

De locatie is meer dan prachtig. Van geen mens last en de omgeving vindt het allemaal prima. Het team nodigt af en toe de buurt uit voor een hapje en een drankje en hier wordt door een ieder gebruik van gemaakt. Kijk zo kan het ook.

 

In een stukje bos waar ver in het verleden ooit de koeien hebben gestaan bevindt zich nu een studio en de ruimte voor de koeien is stukje bij stukje wat verkleind zodat de hele stal in gebruik is genomen. Genoeg voor een man of 40.

 

Tevreden

Ach het team is heel tevreden met wat ze hebben. Ze hebben eigenlijk ook alles wat ze willen. Natuurlijk er zijn altijd wensen maar het moet betaalbaar blijven. De studio ziet er gezellig uit en is voorzien van het nodige.

 

Hoewel ze zelf het liefst van vinyl draaien met 2 platenspelers van Citronic PT-1 omdat het gewoon heel mooi werk is vertrekt er ook wel regelmatig een de CD-tje vanuit de dual CD-speler.

 

Processing

De processing is van Behringer-formaat met als kopstuk de MDX8000 met ertussen de EX3200 en de EX-1 maar ook de DSP1100. Al is me niet geheel duidelijk wat deze er tussen moet, maar dit komt omdat het team het hele rek zo heeft gekocht. Voor de spraak staan ook 2 Behringers tussen: de Denoiser SNR200 en de DSP 1000P Virtualizer met als microfoon de Rode NT1000.

 

Een glasje prik

We sluiten af met nog een glas fris en ik bedank het team voor de uitnodiging. Het was het bezoekje zeker waard.