26-02-2010                              Woodpecker en de Efferinie                        Door:  Wilco

We zijn weer een beetje op dreef deze week met impressies. Dit keer gaan we een klein stukje Drenthe in, net over de grens van Overijssel. Ik heb het adres, de TomTom herkent het adres, maar hij stuurt me over een route die totaal niet klopt. Een doodlopend zandweg maar verder niets te bekennen. Dus maar bellen.

 

Rainy day

Volgens de TomTom was het nog 2,4 kilometer maar die had het dus mis. We waren 400 meter van de studio verwijderd. Uiteindelijk kom ik in de stromende regen bij de Woody Woodpecker en de Efferinie.

 

Donderdagmiddag rond de klok van 4 uur is dit jongen team begonnen met zijn uitzending en ze gaan door tot vrijdag- op zaterdagnacht. Daarna gaan de stekkers van de mooie eigenbouw enkele Mosfet met de bekende stuurzender uit Twente ervoor weer uit het stopcontact.

 

Jong team

Een jong team schreef ik al maar dit wil niet betekenen dat ze onervaren zijn. Integendeel want het is ze met de paplepel ingegoten. Het zijn de zonen van piraten die velen wel kennen: de Winston en de Monza en dan is 1+1=2.

 

Kacheltje

Je zou zeggen: vaders begeleidt het allemaal wel. Nee, deze piraten moeten het zelf leren om alles eigen te maken, al krijgen natuurlijk wel enige hulp door kennis en de locatie.

 

Het team draait vanuit een schuur waar het warm, heel erg warm is, maar dat kan ook haast niet anders. Het is namelijk al gezellig druk in de studio en bezoekers vormen de beste kachel die je je maar kan bedenken.

 

Oud mengpaneel

De studio zelf ziet er wat rommelig uit maar is voorzien van alle gemakken. Zo valt me als eerste op het mengpaneel op. Het is een Samick SM1600, een 16 kanaal mengpaneel met alleen monokanalen. Acht 8 stereo dus. Deze tafel kent een geschiedenis want het is het oude beestje van Radio 95 heel wat jaren geleden.

 

Links en recht van deze tafel staan 2 platenspelers van Citronic de PD-mk3 met de Stanton 500 naalden.

 

Apparatuur

Het team heeft niet alles op vinyl en dat kun je ze ook niet aanrekenen en het is ook geen must om vinyl te hebben, CD vindt daarom naast vinyl gretig zijn aftrek en wel door 2 losse spelers van Pioneer. Ook MD wordt veel gebruikt en hier staan 2 losse spelers voor paraat en tot slot gebruiken ze het programma OTSAV voor muziek vanaf de computer.

 

Processing in voorbereiding

De audio gaat kaal vanuit het mengpaneel naar de stereocoder van H&H. Dit was eigenlijk niet de bedoeling wat er staat een computer met Break-Away erop. Ze krijgen het programma wel aan het lopen maar de kennis ontbreekt om er een mooie klank uit te krijgen. Later besteden we daar wel meer tijd en aandacht aan, vertellen ze.

 

Nieuwe mast

Tijd om naar huis te gaan maar niet voordat we de mast hebben bekeken die naast de schuur staat op een hoogte van 16 meter met erin 2 Rossen. Het wordt anders want de nieuwe mast ligt al naast de schuur net als een dikke antennekabel waar wel 10 kW op kan.

 

De mast die gaat binnenkort omhoog, maar het vermogen blijft nog wel even zo. ‘We hebben geen haast,’besluiten ze dit bezoekje.

 

 

De nieuwe mast en kabel liggen al klaar