13-01-2011                                            Firma B&R                                                    Door: Gerrit

Ik werd gebeld met de vraag of ik een impressie wilde maken bij de Firma B&R uit West-Overijssel. B&R is een afkorting. De B is van Bleistarte en de R van Rossie FM.

 

Het team zelf bestond uit 7 mensen: 4 van de Bleistarte, de 2 broers van de Rossie FM en één man van de zender RDS.

 

Deze 7 mensen hadden bedacht een keer een marathonuitzending te organiseren en het weekend van donderdagavond tot zaterdagavond de muziek de ether in te sturen via de 96.50 MHz.

 

Opbouw

De hele week zijn de mannen bezig geweest met de voorbereiding. Dit was de eerste marathon van de groep. Er werd een mobiele mast geregeld en deze kwam op een prachtige plaats te staan buiten het dorp. Bij de mast stond een keet voor de zender. Donderdagmiddag om 12.00 uur ging de stroom erop.

 

Studio           

Ik weet niet of het een trend aan het worden is, maar net als bij mijn vorige impressie vond deze plaats vanuit een horecagelegenheid. Ik heb er vaak met mooi weer op het terras gezeten, maar wist nooit dat er een partypub boven de kroeg c.q. cafetaria is gevestigd.

 

Zender

De zender stond dus in de keet bij de mast. Tijdens de fotosessie zat de keet op slot, ik heb daar dus geen foto’s kunnen schieten. Het team had net een kleine tegenslag achter de rug. Op vrijdagochtend werd het namelijk even stil op de 96.50.

 

Er bleek vocht in één van de connectoren te zitten. De mast moest plat om de boel te repareren. Het teamlid vertelde ook dat door deze storing de eindtrap het begeven had. De buis werkte niet meer. De vrijdag en zaterdag is daarom verder gedraaid met de fabrieksstuurzender en tussentrap die 500 Watt de antennes in stuurde.

 

Mast

Het was een mobiele kantel/schuifmast met bovenin een lantarenpaal waarin 4 afgepiekte antennes hingen. Als tophoogte kreeg ik verschillende cijfers aangereikt. De éne vertelde me dat hij 70 meter was, maar een andere gaf 60 meter hoog op. Ik laat het in het midden.

 

Wat ik wel weet dat hij mooi rechtop stond en dat de 4 stokjes de 500 Watt best over wel een flink stuk van Nederland straalden. Er kwamen berichtjes uit Groningen (in de auto), Coevorden, Apeldoorn, enz.

 

Naast de mast stond nog een minimast met net zo’n antenne als op het dak van de pub stond. Dit was voor het doorstralen van de audio.

 

Apparatuur

Als spin in het web stond er een mengtafel van het merk D&R met daarop aangesloten 2 Technics 1200 draaitafels met aan het eind van de armpjes Ortofon Pro Concorde elementen. Verder stonden er een Sony CD-speler en een computer.

 

Voor de spraak werd er een prachtige microfoon Rode NTA1 gebruikt die netjes op een schaararm bevestigd was met ervoor een plopkiller. Voor de spraak naar de mengtafel ging werd het eerst verwerkt door een voiceprocessor, de DBX 286A.

 

Processing

Hier werd een computer voor ingezet met het programma Breakaway. Elke keer sta ik er weer versteld van wat je kunt doen met deze software. Zoals je op de foto kunt zien stond het programma flink zijn best te doen om alles binnen de lijntjes te houden.

 

Vanuit de processor ging de audio naar straalzender van Prais die het geluid naar z’n zusje stuurde bij de zender.

 

Volgens mij is het een geslaagd weekend geweest en we wachten af wanneer we versie 2 krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl