25-11-2011                                                        Bik FM                                                 Door: Wilco

Al menig keren zijn we uitgenodigd bij dit station maar het is er nog nooit van gekomen om eens op bezoek te gaan. Maar nu wel, want ze draaien een marathon, de combinatie BIK FM ofwel Bladhark FM IBZ en zender Kareltje.

 

Megamarathon

Een megamarathon mag je rustig zeggen. De start was dinsdagavond en ze gaan door tot zondagmiddag. Onderweg naar het station was de band niet vrij, maar bij aankomst maken ze daar totaal geen probleem van.

 

Het gaat super, vertellen ze me: “Het is weekend en door de week ging het grandioos en nog komen de verzoekjes met enorme aantallen binnen. Al helemaal als de microfoon werd losgetrokken.”

 

Gewoon draaien

Een lange uitzending maar geen tent of een groot feestgebeuren, nee alles gebeurt gewoon thuis in de verbouwde schuur. De reden van de uitzending is niet de brief die ze hebben gekregen. “Nee, dit is wel een keer mooi en daarom draaien we nu ook met een team al gaat ‘s nachts de PC aan, met drie man is dat niet te doen zonder slaap,” krijg ik te horen

 

Opvallend is dat er geen vinyl is, geen enkele. In het verleden heeft hier wel een platenspeler gestaan maar die werd bijna niet gebruikt. Nee veel CD’s staan er op gesteld en ze worden gedraaid vanaf een Dual speler van Citronic CD-4,2 en het softwareprogramma Ots-Av. Alles is aangesloten op een oudje van Behringer, de DX1000. Het station laat wel horen dat de platenkeuze bijzonder goed is.

 

Soundprocessing

De processing dan en die staat rechts onder de tafel, maar voor de kijkertjes thuis is dat natuurlijk links. Het is een Omnia 3FM-t die geheel stand alone staat te draaien. Voor de processing voor de spraak staat een DBX 286A met een Behringer 2024P voor wat spraakeffect.

 

We gaan naar de mast maar niet voordat we even de vorige studio hebben bekeken dat nu een rommelhok van zijn vader is. Er zijn nog enige sporen zichtbaar van de vorige studio.

 

Mastje

De mast dan, met verbazing, staat die niet hoog en in Ommen was het signaal prima deze week te ontvangen. Tophoogte 30 meter meer ook niet met erin 4 breedbandantennes en een eigenbouw koppelbalk.

 

Zender

De zender staat in de schuur naast de mast en is een set van Prais en RVR. De stuurzender is een Mod-483 en de tussentrap een RVR VJ300 en de eindtrap een PR5000 die op dit moment 5 kilowatt staat uit te blazen.

 

Terug in de studio waar het nog steeds beregezellig is en waar ik de tijd bijna vergeet. Bedankt voor de uitnodiging en voor de gezelligheid.

 

Filmpje BIK  Bezoekers BIK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijkje in de oude studio