30-12-2011                                                                        FPC                                                       Door: Wilco

De tweede piraat die we gaan bezoeken is de FPC oftewel de Friese Piraten Combinatie. Geen illegale piraat en dit heeft een reden.

 

Als we in de buurt komen van het station zien we de mast al staan. Het betreft een 40 meter hoge mast die opgebouwd is op een verrijker met erin 2 CTE antennes. Verder nog een fabriekskoppelbalk van een halve golf.

 

Hoogstaande techniek

We gaan naar binnen in een café en al snel dat het hier allemaal hoogstaande techniek betreft, die ver boven de gemiddelde piraat uitstrijkt. Hebben we te maken met het neusje van de zalm?

 

Het team zit voor de derde keer legaal en daarvoor was het gewoon illegaal. De reden is eigenlijk heel simpel: er hangt nog steeds een dwangsom boven het hoofd van maar liefs 90.000 euro.  Jawel je leest het goed, reden dus genoeg om legaal te gaan zitten.

 

Op de vraag wat is het verschil? “Gevoelsmatig, tja illegaal geeft meer kick en spanning maar je weet nu dat je gewoon uit kan draaien 15 dagen lang.” Zolang zendt het station namelijk uit. 15 dagen uitzenden is geen kwestie van aanvragen en een goedkeuring.

 

Nee, het is een evenement dat je moet onderbouwen bij de Commissariaat van de Media. Als deze dit heeft goedgekeurd kan je naar AT voor een frequentie.

 

Gratis?

Nou nee, alles in totaal voor 15 dagen ben je bijna 1000 euro kwijt waar de meeste kosten naar 2 instanties Commissariaat van de Media en het AT de rest naar Buma/Stemra en de Sena maar als je dat deelt door 15 dagen is het te doen, zo moet je ook denken.

 

Tien jaar

Het station bestaat 10 jaar en dat kan je terugzien in de rust van het team. Alles loopt gewoon gesmeerd, en voor mij is het lastig om een korte samenvatting te geven, want ook dit maak ik zeer weinig mee. Hoe soepel alles draait en werkt.

 

Het aflezen van verzoekjes gebeurt meestal in duovorm. De verzoekjes worden door 2 verschillende personen wordt afgelezen.

 

Soundprocessing

We gaan eens kijken bij de processing. De deur wordt voor ons geopend en daar staat een Orban8500. Normaal staat deze hard te blazen maar nu niet. “Dat is bewust, 15 dagen muziek keihard uitsturen, we zijn van mening dat dit vermoeiend luistert dus we gaan voor minder hard.”

 

Voor de Orban 8500 staat een leveler, de Junger D02.  Voor de spraak staat een Drawner MX60 met een Lexicom MX400 voor wat effect in de spraak.

 

Hoewel de meeste muziek van CD komt staan er ook 2 platenspelers en er is MP3 aanwezig om aan de vraag van verzoekjes te voldoen.

 

Zendertje

Tenslotte gaan we nog even naar de zender. Het vermogen is uiteraard beperkt door het AT. Er staat een Suono die maximaal 30 Watt kan geven. Twintig Watt ERP is het maximale voor dit evenement, wat betekent 12 Watt uit de zender, maar stiekem gaat de Suono wat omhoog af en toe.

 

Als allerlaatste slot nog melden dat dit station uitzendt voor een goed doel, een landelijke instelling maar toch weer regionaal.

 

Filmpje FPC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl