03-08-2011                                                        Hajwat                                                                Door: Wilco

De maand juli zijn er geen impressies gemaakt, want ik had het druk op het werk, maar nu heb ik vakantie. Niet dat ik de hele vakantie aan impressies ga besteden. Dat is ook weer zonde maar af en toe is het geweldig om weer eens bij een piraat te zijn.

 

Oude bekende

We zijn vandaag beland bij een oude bekende, zonder aanvraag maar we zien wel. Het is al een tijdje geleden dat ik deze groep heb gesproken en ze zijn altijd in voor een gezellige babbel.

 

Hajwat is geen eendagsvlieg of een marathonzender, al hebben ze er al velen op hun naam staan tot superlange marathons aan toe. Ze zijn ook geregeld op een doordeweekse dag te horen, mits ze tijd hebben, want er moet ook gewerkt worden.

 

Rondleiding

Ik krijg een leuke rondleiding op het veebedrijf waar ze zitten, met goede uitleg van de zendpiraat hoewel hij eigenlijk loodgieter en elektricien is. Dit is ook te merken aan de vele technische details, zoals de zender in- en uitschakelen op afstand via de telefoon en het alarm in de keet. Ach, ook daar kan je wel een leuke bladzijde mee vullen, wie weet de volgende keer.

 

Een kijkje in de studio laat ons zien dat daar niet zoveel is veranderd, maar wel het uiterlijk van de jongens. Ze worden ouder want ik heb ze leren kennen als jeugd en nu zijn er enkelen vader. De tijd gaat hard maar wel erg mooi om dit te zien. Het welkom zijn en de rust van het team is er nog steeds.

 

Apparatuur

De draaitafels zijn elk geval gelijk: twee DAP Audio T-3000 met Tonar Banana elementen maar wel een ander mengpaneel, een Dateq Apollo. Het oudje staat boven op de kast.

 

De CD-speler is geavanceerd. Een Denon DN4500 wordt gebruikt als speler en de controller is een Denon Dn-HD2500 die de 4500 aanstuurt maar ook een harde schijf aan boord heeft voor de muziek en aan de zijkant nog een USB-slot.

 

Weggooien die troep

De vorige CD-speler, je raadt het al, staat boven op de kast. Van weggooien of verkopen hebben ze blijkbaar nooit gehoord want zelfs de oude zender van de begintijd hebben ze nog, al staat daar tegenwoordig heel wat anders.

 

Soundprocessing

Voordat we naar de mast gaan nemen we een bezoekje in het voormalige zenderhok waar de processing in staat. Een Orban 8200 met een ART-VLAII buizencompressor/limiter wordt gebruikt voor het geluid.

 

Het is gebeurd

Het is een klein ritje naar de zender en de mast maar dan opeens is het gebeurd, althans dat denken we. Bij het betreden van het zenderhok wordt het licht aangedaan en in 1 keer slaan de vonken uit het aggregaat. Gelijk worden schakelaars omgezet om alles te doen stoppen. Er komt zelfs rook uit het aggregaat maar wat er loos is dat weten ze niet. Na de eerste meting is niets te zien en te meten, en ook de zekeringen zijn allemaal nog in orde.

 

Het station neemt geen risico en er wordt een ander aggregaat geregeld. Binnen een uur staat die er en wordt de uitzending hervat, al heeft dit wel menig zweetdruppels gekost.

 

De Zender een Elenos T12000 die ook dat vermogen levert wordt gevoed door een Suono stuurzender met een tussentrap een Elenos T1200

 

Hajwat zenderproblemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl