25-2-2011                                                           Kracht van Acht                                               Door: Brouwerpower

Ook dit weekend werd er een marathonuitzending gedraaid vanuit Salland. Vanuit de parel van Salland wel te verstaan. Via de 104.00 MHz waren de jongens van de Kracht van 8 een weekend lang te horen.

 

Opbouw

We zijn erbij vanaf het eerste moment. Donderdagavond aangekomen op de zendlocatie waar de jongens de mast van 52,7 meter hadden staan. Mijn vraag was: hoe weet je die meters zo precies? Een glimlach verscheen, want dat was het geheim van de smid. Later hoorde ik iets van een laser, maar het fijne weet ik er niet van.

 

Zender

In de jaren dat ik steeds bij de Kracht van 8 ben geweest, heb ik gezien dat ze een grote groei meemaakten. Ze zijn begonnen met een vermogen van 1 kW. In de jaren is daar verandering in gekomen want ze zijn inmiddels overgestapt naar een 5 kW-zender. Een Elenos T-5000 stond het vermogen van iets meer dan 5 kilowatt door het land heen te blazen.

 

Don’t shoot the DJ

De mast en de studio stonden hemelsbreed 2,5 kilometer uit elkaar. Met een straalverbinding werd het signaal uit de studio verzonden. Eenmaal bij de studio aangekomen bleek het een feestkelder te zijn. De schietkelder van de plaatselijke schietvereniging was omgebouwd voor dit feest.

 

En geloof mij, dit is een prachtige locatie. Middenin het dorp, maar geen geluidsoverlast. Wat wil je nog meer?

 

Hallo Tilburg

In de studio stonden teamleden me gelijk met een big smile aan te kijken toen ze vertelden dat ze binnen een kwartier in Tilburg doorkwamen. Dat was voor hen een echte kick.

 

Draaimeubel

Een keer wat anders dan een tafel of iets dergelijks. Deze jongens hadden wat “trusten” aan elkaar gebouwd met daarop een plaat hout. Dat was hun draaimeubel. Het zag er professioneel uit en het is nog gemakkelijk ook.

 

Op het draaimeubel stonden 2 platenspelers van het merk Reloop met daartussen een mengpaneel van Dateq. De platenspelers werden heet meest gebruikt maar af en toe werd er ook van CD of de computer gedraaid.

 

Soundprocessing

Voor de processing gebruikten ze de software Stereo Tool van Hans van Zuthpen. Ik hoorde van één van de jongens dat ze een avond lang bezig zijn geweest om alles af te stellen. De sound klonk erg fijn en met bijna genoeg druk om te tippen aan de hardwarekasten.

 

Broodkast wat?

Ze hadden er een mooi apparaat bij voor het uitlezen van de RDS en de pilot van de stereocoder. Het is een broadcast analyzer waarin een Pira 75 print zit. Op de website piratenuithetoosten.nl wordt deze print ook gebruikt voor de metingen. Ik heb eens een paar foto’s gemaakt van de uitslagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl