02-04-2011                                                        Piraten Radar                                                   Door: Wilco

Nadat we de tuin op orde hebben gemaakt en wat geschilderd hebben is het wachten totdat de auto weer terug is om vervolgens op impressie te gaan.

 

Nadat ik eerst mijn geboorteplaats Dedemsvaart door ben gereden is het nog 10 kilometer voordat we op de plaats van bestemming zijn. Inmiddels staat de radio aan op de 95,50 MHz maar de ontvangst is niet denderend. Het is duidelijk dat 2 piratenstation gebruik maken van deze frequentie.

 

Lomp

We komen in de buurt want het signaal is nu goed en de mast is inmiddels zichtbaar. Hij ziet er lomp uit maar dat zegt niets. Bij het rijden op de dam is het me duidelijk: we hebben te maken met een kraakpiraat. Een vervallen woning is het domein van etherpiraat Piraten Radar.

 

Hiep, hiep

“Het is onze verjaardaguitzending en hiervoor hebben we de 36 meter mast staan met erin 1 Ross. Bij de test hadden we er 2 inzitten maar de SWR was zodanig slecht dat we met een enkele Ross zijn gaan draaien. Dit alles is begonnen op vrijdagavond en we gaan door tot zondag, tot hoe laat dat zien we nog wel,” vertellen de Drentse piraten.

 

We lopen door naar de studio, of dit nu een voormalige woonkamer is of een slaapkamer is niet meer herkenbaar, misschien is het wel de keuken.

 

DX-2000

Wat me wel opvalt is het mengpaneel: het is de DX-2000 van Behringer. We mogen weer een tevreden piraat melden. Ik vind dit nieuwe mengpaneel er zeer aangenaam uitzien met enorm veel mogelijkheden. De mixer is in de regio Zwolle op te halen bij Music Palace in Dalfsen voor minder dan 250 euro.

 

Hoewel ze veelal van vinyl draaien vanaf 2 platenspelers van Akai, type ATT05u, maken ze ook gebruik van CD’s met 2 losse spelers. En als deze muziekbronnen niet voldoende zijn, staat er nog een PC met het programma SAM broadcaster.

 

Processing

De sound klinkt prima en is geheel digitaal vanuit een computer en wel met het softwareprogramma Breakaway met het RDS-programma Airomate.

 

Zendapparatuur

Het is tenslotte tijd, voordat we weer gaan vertrekken, om een kijkje te nemen naar de zender. Die staat boven, vanwege de oude woning is het voor mij een beetje bukken, maar voor de zender maakt het allemaal niet uit.

 

Het is een enkele mosfet van JUA met ervoor een RVR PTX30 UHT stuurzender. Het eindvermogen van 300-350 Watt is voldoende om vele verzoekjes binnen te krijgen.

 

Filmpje Piraten Radar 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl