26-02-2011                                                                        Radio Robot                                                      Door: Wilco

Vandaag zijn we in het land van Bartje tegen de grens van Groningen aan, het werkgebied van Laurens. Soms moet ik mijn werkgebied vergroten om op andere ideeën te komen.

 

Radio Robot gaan we naar toe. Een piraat in hart en nieren maar ook een piraat die al 30 jaar zijn klanken laat horen op de Nederlandse radio. Het kan zijn dat hij een tijdje stil is maar dat je hem weer hoort dat staat vast. Zo ook vandaag.

 

Mast

We komen in de buurt van het station en de 70 meter mast is al van verre te zien. Bovenin 6 CTE-breedbandantennes met een Aldena-koppelbalk. Velen zijn het me eens: het is een geweldig mooi gezicht zo’n verticaal hekwerk uitreikend boven de bomen.

 

Niet alleen dat is een mooi gezicht, ook de mast is prachtig gebouwd en netjes afgewerkt.

 

Studio

Een kijkje in de studio laat ons zien dat er meer perfect is afgewerkt. Het is alleen wat rokerig maar daar wordt nog aan gewerkt door het beter te ventileren. Wat je gelijk opvalt bij binnentreden is het vele zilveren spul, CD dus Alles is origineel, behalve het eigen opgenomen vinyl.

 

De vele CD’s worden afgespeeld met een dual CD-speler van Denon Type DN2600F die rechts staat opgesteld. Verder staat er een dual MD-speler, ook van Denon de DNM2300R.

 

Tussenin staat een Dateq mengtafel, maar wel een exemplaar die ikzelf nog niet ben tegengekomen in deze versie. Het is de BSC25.

 

Vinyl

Hoewel veelal van CD wordt gedraaid is er ook vinyl aanwezig en ze worden afgespeeld vanaf 2 Technics platenspelers type SL1200MK2. Voor de spraak staat een Symetrix 528E processing met een Shure SM7B microfoon.

 

Optimod

Het blijft likkebaarden want onder de studio staat de soundprocessing en dat is een set van Orban. Als kopstuk staat er de Optimod FM 8200 met een 8200ST en nog de 222A stereo-verbreder.

 

Ook voor het geluid in de studio is perfect. Een Studer radio-ontvanger met een RTW meter staan achter de studio voor de sound en om het signaal goed te blijven controleren.

 

Zendertje

Dan wordt het eens tijd om naar de zender te gaan. Die staat in een speciaal zenderhok en bestaat uit 2 kasten van het merk RVR en kan maximaal 30 kW geven. Alleen de koppelbalk en de netspanning zijn een probleem.

 

Stoppen  knallen om je oren

Voor de netspanning is een extra zware kabel aangebracht en daardoor staat de meter van de zender nu op 20 kilowatt. Maar dat kan natuurlijk niet lang goed gaan ondanks dat ze de meterkast extra koelen.

 

Of dat zin heeft vraag ik me af want ampères zijn ampères en zekeringen vliegen er niet uit door de temperatuur maar door overbelasting en dat ging niet goed met dit vermogen. Een stapje terug dus, want elke keer de stoppen eruit is geen optie. Na 30 seconden inschakeltijd is de zender weer aan de band.

 

We sluiten af maar niet voordat we een sanitaire stop houden en dan zie ik dat dit een ruimte is waar mening piraat zijn studio in heeft, namelijk een blokhut.

 

Een bijzonder ervaring was het wel, het bezoek aan Radio Robot.

 

Filmpje Radio Robot  Filmpje Radio Robot 1995

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl