27-04-2011                                                                        Rossi FM                                                            Door: Gerrit

Afgelopen woensdag ben ik bij de Rossi FM op bezoek geweest. Al een aantal jaren draaien deze twee broers op woensdag en wanneer de werkzaamheden het toelaten begint zo’n uitzending al rond een uur of 7 in de ochtend. Ze stoppen altijd stipt om 24.00 uur.

 

108 MHz

De zender staat op de 108.00 MHz te draaien. Een aantal jaren geleden draaiden ze op de 96.50 MHz, maar deze frequentie was vaak bezet was en destijds is de overstap gemaakt. Op deze frequentie zit in het gehele land geen enkele legale zender.

 

Studio

Volgens mij heeft de Rossi FM de kleinste studio van alle piraten. Het schuurtje achter het huis is voor de helft omgebouwd tot studio. Met een kast vol vinyl en ook nog een aantal CD’s. Maar volgens mij wordt er voor 95% vinyl gedraaid. In ieder geval de keren dat ik er was, draaiden ze alleen maar vinyl.

 

Audioapparatuur

De keuken in de studio heeft als mixer een Dateq 7.2, die net was geleverd. Op deze mixer zijn twee Technics SL 1200 draaitafels en een Sony CD-speler aangesloten. Voor de verzoekjes die niet op vinyl aanwezig zijn, staat er een laptop vol met muziek. De microfoon is van AKG. Boven de geluidsmenger staat een ledbalk voor de insturing.

 

Soundprocessing

Voor de processing kon ik geen kastjes vinden, en dat klopte. De processing werd gedaan door een PC met de software Breakaway van Leif Cleasson. Het geluid klonk goed en het was herkenbaar. Stereo en RDS waren van de bouwer Katruud en het is een 16x sample.

 

Zender

De zender is een  Elenos ETG-1000. In dit alles-in-één apparaat zit de sturing en de eindtrap die bestaat uit 4 transistoren. Ook zit er in de sturing nog een AGC met clippers, maar deze stond bij de jongens uit, aangezien ze daar Breakaway voor gebruiken.

 

De zender kan volgens de meter gemakkelijk 1400 watt geven, maar hij staat meestal rustig op de 1050 watt. Handig aan de ETG-serie van Elenos is dat je de zwaai van je zender kunt aflezen.

 

Mast

De mast is een 3 x 6 meter schuifmast met daarop een topbuis met bovenin een 5/8- rondstraler. Die deed zijn werk goed, zo te zien is op de kaart die aan de muur hing. De ontvangstrapportjes kwamen overal vandaan. Na elke uitzending wordt de mast weer netjes plat gelegd middels een kantelbok.

 

Agentschap Telecom

Net op de dag dat ik een impressie ging maken is het AT op bezoek geweest. Op woensdag kwamen ze de foto’s maken en meldden ze dat de welbekende brief zou komen. De jongens besloten de zender aan te laten staan en door te draaien tot de brief daadwerkelijk in de brievenbus zou vallen.

 

Evenementenvergunning

Maar de volgende dag stond het AT er weer met de melding dat de zender binnen een half uur uit moest. In het gesprek met de medewerkers van het AT werd het advies gegeven om eens wat te doen met een evenementenvergunning. Bovendien gaf het AT het advies om de eerste periode niet te zenden.

 

Ontvangstsite

Ze lieten verder zien dat ze eerst op een welbekende ontvangstsite gaan kijken wie er aan het draaien zijn, om er dan zo naar toe te rijden. Er waren over de Rossi FM geen klachten geweest en ze zaten er goed aan, melde één van de medewerkers.

 

Jongens van de Rossi bedankt voor de gezelligheid. Succes met het beraden over de toekomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl