25-05-2011                                        Station SOW                         Door: Jevan

Het is woensdagmiddag en ik hoorde al eerder dat er een marathon aankwam vanuit West-Overijssel van station SOW.

 

SOW staat voor Stoute Ondeugende Woestelingen. Dit team bestaat uit ongeveer 10 man. Ik dacht: ik ga eens kijken of ik al wat kan zien en of ze misschien bezig zijn met het opbouwen van de mast.

 

Mast nummer 1

Maar alles stond al klaar want het team was dinsdagavond al druk bezig geweest met de voorbereidingen. Alle antennes hingen al in de mast en de mast stond klaar om omhoog geschoven te worden.

 

Nog even alles dubbel checken en zo rond de middag begon het opzetten van de mast. De mast was een kokermast die op een hoogte van 70 meter zou komen te staan. Bovenin hadden ze hier zes gouden breedband antennes hangen en een fabrieks koppelbak.

 

Wat een pech

De mast stond overeind en stond op het punt om uit te schuiven alles ging precies zoals het moest gaan. In kalm tempo schoof de mast richting de 70 meter. Op zo’n 60 meter hoorden we een hele grote knal en alle kokers kwamen met veel snelheid naar beneden. We schokken ons kapot.

 

Wat bleek? De staalkabel van de lier van de kraan was geknapt. De schade was ook best groot. Er zaten heel veel manuren in om de kraan klaar te krijgen.

 

Wat nu?

Er werd voor gekozen om toch een andere mast te laten komen want ze hadden alles al klaar staan, inclusief de zender. Dus werd stad en land afgebeld. Het duurde even en eindelijk vonden ze een mast. Ook moest er een transportbedrijf gebeld voor een vrachtwagen en dieplader.

 

Mast nummer 2

Rond 9 uur ’s avonds kwam de mast aan en konden ze beginnen om de topbuis er in te hangen. De antennes waren al gemonteerd en dat scheelde natuurlijk tijd. Het duurde even maar een paar uur later stond alles klaar en werd de mast uitgeschoven tot een hoogte van 84 meters. Daar bovenin hingen 3 sterren-breedbanders met een fabrieks koppelbalk.

 

De zender was een Prais PR 15.000 die goed op 12 kW stond te blazen. Daarvoor stond een RVR-tussentrap van 1 kW met daarvoor een PTX 30 Watt sturing. Dit team gebruikte voor het doorstralen ook een Prais-setje.

 

Nog meer problemen

Op woensdagmiddag begaf de eindtrap het, want er kwam geen vermogen meer af. Dan maar tijdelijk de tussentrap op de antennes zetten en zo werd er doorgedraaid met ongeveer 1000 Watt.

 

De doorzaak was een kortsluiting in de buisvoet. Gelukkig was het team er snel bij en werd er snel wat aan gedaan en zo konden ze later weer op vol vermogen draaien.

 

 

Apparatuur

Bij dit team werd er veel vanaf vinyl gedraaid en daarvoor stonden twee JB Systems platenspelers opgesteld met allebei een Tonor Banana naalden. Het mengpaneel was een Dateq Styx. Voor de tent gebruikten ze een Dateq Apollo.

 

Processing

Ook kwamen er MP3-tjes uit de computer en ook de SMS-jes werden vanaf het computerscherm voorgelezen. Voor de soundprocessing stond er nog een computer en daarop draaide Breakaway. De microfoon was een behringer.

 

Fotograaf

Dit team heeft nog bezoek gehad van het Agentschap Telecom dat foto’s van de mast heeft gemaakt. Er veranderde niks het voor team. Ze hebben gewoon doorgedraaid. Zaterdagnacht werd de zender uitgezet en was het afgelopen. Het was een mooi feest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl