26-05-2011                                      TDR                                                       Door: Wilco

Twee masten, 2 zenders, 8 locaties, 9 man sterk en 10 dagen muziek uit de hoogste categorie piratenmuziek. Wie kunnen dit zijn?

 

Dat kunnen alleen maar losgeslagen of uitgebroken ‘gekken’ vanuit het Pieterbaan Centrum zijn die proefverlof hebben. Dit is niet gek, maar knettergek en wij volgen ze op de voet.

 

Doel: 10 dagen uitzenden

Donderdag tijdens het opbouwen was ik uiteraard al bij dit bekende station TDR wat staat voor Talento Team, Club Diamant en de RNS.

 

Relaxt ziet het er allemaal uit, en ik zie allemaal lachende gezichten ondanks de regen die op hun gezichten neervalt bij het opbouwen van de mast en de stroomvoorziening. Maar er moet een test plaatsvinden.

 

Test 1,2,4

Een test op lage hoogte want de mast van 85 meter gaat pas de volgende dag de lucht in omdat een andere piraat nog met de uitzending bezig is. Helaas zal er getest moeten worden over de betreffende piraat heen maar de test duurt gelukkig kort. Alles moet 100% werken op de 94.50 MHz.

 

Twintig echte kilowattjes

Een dummyload van 20 kW hebben ze niet, al hebben ze wel veel in eigen beheer. Een mast, zenders, aggregaat en processing zijn allemaal hun eigendom. Niets is gehuurd, kortom een full truttle piraat en dat mag ook gezegd worden van het zendvermogen.

 

Want 20 kilowatt op de klok tijdens de test, al is de zender eentje van 30 kW, maar meer wil hij niet geven na een defect van de vorige keer, maar dit is meer dan genoeg. Om dit vermogen te halen is een insturing nodig van 2000 Watt en dat komt uit een T-2000 van Elenos.

 

Bedje

Genoeg getest en de mast gaat weer plat, net zoals de jongens van dit team –op bedje dus- want de volgende dag is er nog genoeg werk te doen en de week is lang.

 

Vrijdag rond het middaguur gaat de mast echt omhoog en uiteraard zijn wij er weer bij. Een mooi spektakel en er heerst rust en adrenaline door elkaar heen. Gaat dat allemaal wel goed met Agentschap Telecom?

 

Jingle-jungle

Tien dagen is mooi maar er hoort wel een beetje spanning bij, dus daarom zijn er wat leuke komische jingles zijn gemaakt met een knipoog naar het AT. Soms wat uitdagend, soms wat stout maar wel mooi gemaakt.

 

Het is wachten tot 3 uur, want dan gaat de zender de Elenos T30.000 aan. Inmiddels is de piraat op deze frequentie bezig de laatste verzoekjes voor te lezen om ruimte te maken voor TDR. Kortom een stukje overleg en daar wordt elke luisteraar blij van.

 

Powerrrrrr

Dan is het zover: probleemloos gaat de zender aan en is de megamarathon gestart. Het duurt helaas nog geen uur of AT is al gesignaleerd in dit piratendorp, maar TDR kent de klappen van de zweep wel en gaat niet voor AT uit de weg. Nee, ze hebben al duizenden euro’s naar de overheid gebracht.

 

Locatie 1, 2 en 3

Het gevolg van het AT-bezoekje is dat dinsdag alsnog de brief volgt, al hadden ze die eerder verwacht. Plan 2 gaat in werking en de tweede locatie wordt in werking gesteld al gaat dat niet zonder problemen.

 

Overschakeling

Binnen 45 minuten is de noodlocatie gereed, weliswaar met een brommetje maar het is dan ook maar tijdelijk. Op de eerste locatie wordt alles verwijderd en naar de locatie 3 gebracht. Die is dinsdagavond rond 21:00 uur gereed en binnen 5 minuten is de overschakeling gepiept. De mast op locatie 2 wordt naar beneden gebracht, lekker uit het zicht.

 

Wat een programma

De rest van de week heb ik zelf weinig tijd om te kijken, maar wel om te luisteren en dat is genieten. Een geweldig programma met moppen, veiling, kortom er is veel te doen op de radio. Niet domweg platen draaien maar een show erom heen en dit resulteert in veel verzoekjes. En niet te vergeten de live videostream op hun eigen website die bijzonder goed wordt bekeken.

 

Ja lieve mensen, ik ben geblocked op EPC

Op de collegae-site, beter gezegd de concurrentie-website van EPC ben ik geblocked, maar er is veel te lezen over TDR. Niet iedereen is blij met dit extreme geweld. Maar ik vind dat die oogkleppen ophebben. Vijf of 10 kW is oké, daarboven extreem? Waar ligt de grens?

 

Een stukje filosofie van de koude grond

Zenden mag niet, zelfs niet met 1 Watt, maar dan kun je beter gehoord worden dan niet gehoord, vind ik. Spanning, daar gaat het eigenlijk een beetje om, maar gepakt worden wil geen enkele piraat. TDR is -denk ik- een uitzondering. Het kan niet zo zijn dat één piraat de toon gaat zetten voor de andere piraten in Nederland. Ik geloof dat niet.

 

Nog een zendertje erbij

Het is vrijdag en normaal beginnen de marathonzenders maar TDR is bezig met de laatste dagen en vindt dat de tweede locatie nu ook wel gebruikt kan worden. En dan zitten ze op 2 frequenties in de lucht: 94.50 MHz en de 87.50 MHz. Het vermogen en de masthoogte zijn op de 87.5 Mhz een stuk minder: namelijk 53 meter en 10 kW. Dat scheelt 10 kW en ruim 20 meter mastlengte.

 

Maar toch was richting het zuiden het bereik op 87.5 Mhz een stuk groter, doordat onder de lijn Arnhem-Amersfoort Radio 4 op 94.5 Mhz stoorde, terwijl de 87.5 Mhz helemaal vrij is, zo ontdekte onze redacteur Richard op zijn autoradio.

 

Noabers

De buurt vindt het prachtig dat er een grote mast in de omgeving staat en de catering komt vanzelf opgang in deze buurtgemeenschap. Dat is iets apart en gebeurt vast niet overal. Lachend spreken de mensen over AT en piraten uit de lucht halen en daar hebben ze hier ook maar weinig begrip voor.

 

Zender uit

Dag 10 is de zender uitgezet, iets vroeger dan was gepland, zoals ze zijn begonnen zijn ze geeindigd, een ander station heeft de 94.50Mhz overgenomen ook hier weer in overleg.

 

             Klik op de foto website TDR 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag dag 1

 

 

 

 

 

 

Dinsdag dag 5 lokatie 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Processing met als kopstuk Omnia6

 

 

 

De bekende brief

 

 

 

 

Vrijdag 03-06-2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl