9-4-2011                                                             De Vaticaan                                                      Ingezonden

Het piraten team de Vaticaan draaide het tweede weekend van april een marathon. Het team was al vroeg in de week begonnen met het opbouwen van de apparatuur en het testen om alles bij de start goed op rolletjes te laten lopen.

 

Op rolletjes?

Dat liep het wel, want de apparatuur was zodanig afgesteld dat het geluid overal goed op klonk, al was er niet een complete soundprocessing aanwezig.

 

104.1

Het was de bedoeling om op de 95.10 MHz te starten, maar vanwege het gerucht dat op deze frequentie een ander station zou draaien hebben we gekozen voor de 104.10 Dit hebben we gedaan om de vaste vrijdag uit Salland niet in de weg te zitten.

 

104.2

Toch kregen we door dat er gespetter was van een ander station op de 104.0, vandaar toch maar verhuisd naar de frequentie waar we zijn opgebleven, 104.20 MHz.

 

Apparatuur

Een oud, maar goed werkend mengpaneel stond in het midden, met vele opties. Daarnaast 2 Reloop RP1000 platenspelers. De spotjes werden afgespeeld via een CD-speler en verderop stond een computer.

 

Hierachter hing een equalizer om het geluid toch nog wat omhoog te helpen, met vervolgens een compressor van Behringer, type MDX1600 en als laatste een led-balk van Dap. Dit was alles, maar het geluid werd toch goedgekeurd door vele mede piratencollega’s.

 

De SMS-jes werden via een laptop afgelezen, zoals vele anderen doen met de bekende Nokia software.

 

Zendinstallatie

Achter de geluidsapparatuur stond het bekende kleine kastje van Echoflex voor de stereo en RDS.
Hiervan voldeed de RDS toch boven verwachting. Vervolgens ging het naar de zendinstallatie, bestaande uit de eindtrap Prais PR1000. Deze stond rustig te blazen op 1200 Watt. Allemaal aangestuurd door een Suono Esva van 30Watt.

 

Mast

We zouden een 53 meter hoge mast krijgen, maar helaas kon deze niet meer komen vanwege omstandigheden. Maar toch was het de dag zelf nog opgelost door de verhuurder door een andere te regelen. Een mast van 45 meter lang, die goed te zien was vanaf een paar kilometer afstand.

 

Bovenin hebben we onze eigen antennetjes gehangen. De mast staat in overleg niet op de foto, alleen de topbuis.

Dit allemaal straalde wel zo fijn dat het geluidje goed hoorbaar was op meer dan 150 kilometer afstand. Dit ook dankzij een NAP-hoogte van meer de 30 meter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl