08-04-2011                                                                        Winchester                                       Door: Wilco

Ik ben voor mijn doen vroeg uit de veren om de laatste werkzaamheden op het werk uit te voeren zodat ik aan het einde van de morgen klaar ben voor het weekend, en om even een bakje koffie te halen bij mijn moeder.

 

Mastje kijken

Rijdend door dit natuurgebied heb ik mijn oog altijd op masten staan maar die zie je in deze omgeving niet zoveel meer, althans niet van etherpiraten. Maar in de verte zag ik een hoge onbekende mast staan.

 

Na de koffie besloot ik daar maar eens op bezoek te gaan. Het bleek de Winchester te zijn die ik vorige week nog heb gesproken bij een andere impressie maar soms vergeet je dingen, dus ook deze uitzending.

 

Vreemd gaan

Wel een vreemde frequentie voor Sallandse begrippen, namelijk 97.30 MHz. Het was ook niet de bedoeling om op deze frequentie te gaan uitzenden maar omdat de andere frequenties bezet waren, heeft het team besloten om eens vreemd te gaan op de 97.30 MHz.

 

De mooie vreemde mast is 65 meter meter hoor maar wel opvallend in de gemeente Ommen zo vlak langs de rondweg, als dat maar goed gaat. De locatie zelf is meer dan schitterend. Bovenin de mast hangen 6 breedbandantennes.

 

R&S-kast

De zender is voor mij smullen. Een oude R&S staat er te pronken, na mijn weten is er nog één oudere versie in deze klasse. Het blijft mooi deze levende machines die garant staat voor 10 kW, al is de meter op de zender niet juist.

 

Soundprocessing

Wat me opviel was het geluid in de auto, fris en helder maar niet overdreven luid. Goed in de hoge en mooi in het midden, maar wat staat erachter? Dit was snel duidelijk: een DSPX Extreme staat het vele vinyl op te blazen.

 

Briefje

Na het eten gaan we op bezoek met de camera want bij het eerste bezoekje had ik geen camera mee. De reden dat ik er nu alweer ben, is de brief die ze binnen 24 uur al hebben ontvangen. Ze zijn namelijk begonnen op donderdagavond.

 

30.000 euri’s

Tijdens aankomst was het team al druk bezig om alles op te ruimen, ja alles, want de brief was meedogenloos: 15.000 euro voor de tent en ook nog één van 15.000 euro op de mast. Als alles niet voor 20:00 uur weg was, terwijl pas om 16:00 uur de brief werd bezorgd, aanpezen dus.

 

Aanpezen dat wel, maar niet alleen om de dwangsom niet verbeurd zien te krijgen, maar ook om de nieuwe locatie weer gereed te krijgen om uit te kunnen zenden. Een mast opbouwen in het donker moet worden voorkomen.

 

Convoi  exceptional

Een leuk transport was het om de lange mast van 4x18 meter door de buurtschap te zien rijden met erachter een grote aanhanger met de topbuis en antennes. Af en toe was het een paar keer steken om de bochten te halen maar de jongens van de mast rijden met begeleiding dus alles komt goed.

 

Op plaats van bestemming is het opnieuw aanpezen. De mast werd in rap tempo maar zeer gecontroleerd neergezet en met een nieuw snelheidsrecord. Ook in de studio gaat het goed, alles wordt weer neergezet en aangesloten. Alleen de zender is er nog niet.

 

Nieuwe zender

Dit duurt even want de oude zender willen ze niet meer gebruiken en wordt hun vaste zender weer uit de kast gehaald. Een Elenos T12.000, die helaas geen 12 kW meer kan leveren.

 

Rond middernacht was alles klaar en werd de zender aangezet maar niet meer op de 97.30 MHz, maar op de 94.5 Of deze nieuwe frequentie de oorzaak ervan is, weten we niet maar de Winchester heeft de uitzending zonder verdere problemen tot maandag overdag voltooid.

 

Laatste minuten Winchester 08-04-2011

 

Het licht en geluid wordt opgehaald

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soundprocessing wordt ingeladen

Tevens het vinyl en audio

 

Licht en geluid, helaas ook dat kan niet meer

Een partijtje donderen voor de ontspanning van het mast team

 

 

 

Op transport maar weer

De audiokabel wordt inmiddels weer aangesloten

En rond 00:00 uur is alles weer online

 

De volgende dag nog een zendercheck

Met een kleine aanpassing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl