14-05-2011                                                                         Zuip FM                                              Door: Ingezonden

En nu iets heel anders, een  ingezonden impressie uit Duitsland. Onlangs was bij onze oosterburen in Oost-Niedersachen een piratenteam in de lucht. Het team bestond uit zo’n 20 personen, onder wie een Nederlander.

 

De naam van het station: Zuip FM. De zender stond midden in een dorp in de omgeving van Braunschweig. Door de bebouwing rondom was het vermogen laag gehouden, slechts 20 Watt.

 

Apparatuur

De gebruikte zender was een eigenbouw, met als eindtor de 2SC1946, goed voor zo’n 20 Watt. De antenne kwam net boven het dak uit en was eveneens een zelfbouw verticale dipool. Het bereik was zo’n 25 kilometer.

 

De muziek omschreven de piraten zelf als Hitzzz und Non-Hitzzz. De klanken kwamen allemaal van MP3. Er was wel vinyl aanwezig, maar geen draaitafel en dan gaat het afspelen ietwat moeilijk.

 

Soundprocessing

Voor de stereo, RDS en soundprocessing gebruikte Zuip FM de software Stereotool. En de verbinding tussen de geluidskwaart en zender ging over een "hightech-verbindung mit TV-Koaxkabel".

 

O belangrijk bij Zuip FM was natuurlijk de beschikbare biermerken: Bier: Wolters, grolsch, Hasseröder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl