01-01-2012                                                        Fanta FM                                                          Door:  Gerrit

Het was een druilerige dag, maar de vrolijke muziek op de radio maakte mijn woon-werk autoritje weer goed. Wie was deze zender? Het is volgens de RDS de Fanta FM. Het ligt op de route en ik besluit er een bezoekje aan te wagen, aangezien deze jongen ook wel eens bij mij in de studio is geweest.

 

Jongste piraat

Dit is de jongste piraat die ik ken. De jongen is 16 jaar, maar verschrikkelijk enthousiast. Hij besteedt verschrikkelijk veel tijd aan zijn hobby, er mag beslist niets mis gaan. De voorbereidingen voor deze driedaagse uitzending waren al weken in volle gang.

 

Er moest van alles bij elkaar gescharreld worden bij andere piraten, omdat hij nog niet alles bij elkaar gespaard heeft. De zender stond op de 87.50 MHz. te draaien. Op donderdag ging het apparaat aan en het is de bedoeling dat hij aanbleef tot oudejaarsavond. Op deze frequentie zit in het gehele land geen legale zender, en er daardoor mooie afstanden gehaald kunnen worden.

 

Studio

De studio was gebouwd in de bijkeuken van het ouderlijk huis. Mooi gemakkelijk, de koelkasten waren bij de hand. Een statafel  er bij in en klaar is Kees. Bakken met vinyl stonden in de kast, CD’s waren er niet. Overdag werd er  voor 100% vinyl gedraaid. Tijdens de korte slaapperiode ging de muziek-PC tijdelijk aan het mengpaneel.

 

Audioapparatuur

De keuken in de studio heeft als  mixer een Behringer DJX750.  Er stonden 2 draaitafels. De éne is een Mc Crypt DJ-4500 D, die ook 78-toeren vinyl kan verwerken en de andere was een Akai ATT054. Beide spelers zijn voorzien van een Tonar Banana element met bijbehorende naald.

 

Voor de verzoekjes die niet op vinyl aanwezig waren en de nachtelijke uurtjes stond er ook nog een laptop vol met muziek. De microfoon is een Konig broadcast. Op de zolder van de bijkeuken stond een RVR-zendertje die ervoor zorgde dat het signaal bij de hoofdzender terecht kwam.

 

Soundprocessing

Voor de processing kon ik geen kastjes vinden, maar dat klopte dus ook. De processing werd gedaan door een PC met de software Breakaway van Leif Cleasson. Het geluid klonk best wel goed, terwijl deze versie niet eens speciaal voor zenden op de FM gemaakt is .  Stereo en RDS waren van Phantom. Er is een meting verricht en ik moet zeggen dat het me niet tegen viel met deze versie van Breakaway.

 

Zender

De zender die de Fanta gebruikt is een all-in-one zender van ongeveer een kilowatt. Het apparaat stond lekker rustig zijn werk te doen.

 

Mast

De mast was een mobiele  schuifmast van ongeveer 25 tot 30 meter met daarop een topbuis met breedband dipool. Deze stond opgesteld op de parkeerplaats middenin het woonwijkje. Die rondstraler deed zijn werk  goed, bleek uit de praktijk. De onvangstrapportjes kwamen overal vandaan.  Zelfs een ontvangstamateur in Alkmaar kreeg het signaal mee.

 

Controle vrij

In de periode dat de Fanta in de lucht waren de AT-controleurs heel  actief en er moesten diverse zenders de apparatuur uitschakelen, maar de Fanta FM heeft geen problemen gehad en de geplande periode  geheel afgemaakt. Ik denk dat wij de Fanta wel vaker zullen horen.

Fanta FM, bedankt voor de gastvrijheid en natuurlijk de koffie. Het is prachtig om te zien dat de nieuwe generatie zo fanatiek met de hobby bezig is. Er zijn volgens mij weinig mensen van 16 jaar die vinyl sparen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl