21-01-2012                                                        Club Mongol                                                     Door: Wilco

Tja, wat doe je als je een kort weekend wil gaan draaien en AT komt je een brief brengen om de uitzendingen te doen staken? Dat is niet zo moeilijk voor deze jongens, gewoon verhuizen om elders de mast weer te plaatsen.

 

Weer verkassen

Maar wat doe je als je de volgende dag opnieuw AT komt met een brief? Ook dat is niet zo moeilijk,  hetzelfde als na eerste brief, verkassen dus.

 

Het zaterdagmiddag en ik ga op bezoek bij een piraat in de regio. De camera blijft in de achterbak liggen, we zien wel of het lukt om een impressie te mogen maken. Het eerste station waar ik naar toe wilde voor een kijkje, was al uit de lucht en de reden werd duidelijk toen ik naar de Mongols luisterde: “De brief is weer onderweg en wij gaan eruit.”

 

Hoezo eruit? Normaal wachten de meeste piraten totdat de brief echt binnen is en dan gaat de zender uit. Maar nee, snelheid is geboden want het is al 4 uur in de middag en het is al vroeg te donker om alles te verplaatsen.

 

Terwijl het hele dorp wel leek te zijn uitgelopen om naar de piraat te gaan, blijven ze niet met de handen in de zakken zitten. Meehelpen verhuizen is het motto. Zonder een woord te noemen.

 

Waiting

De mast ligt dan in een bijzondere korte tijd plat en alles staat klaar voor transport. Het is wachten op de brief die binnen een uur zou komen. Ze hebben geluk want de brief werd  al binnen  een half uur gebracht door 2 AT’ers en 2 agenten.

 

Rustig blijft het als AT op de dam is,  met af en toe wat geknetter. Hier kennen ze het klappen van de zweep wel. Een gesprek met de heren van AT heeft daarom geen zin, en het beleid is ook zodanig wispelturig omdat het een paar keer per jaar verandert. En AT weet zelf ook vaak niet eens hoe het allemaal zit.

 

Handjes klappen

De brief is overhandigd aan de bewoner van het adres en met applaus verlaat AT het terrein. Bovendien werd vriendelijk gezwaaid naar de 2 agenten maar voor het heerschap AT gingen 4 vingers naar beneden.

 

AT was nog in zicht en de tractoren werden al gestart om de verhuizing in gang te zetten. En dat voor nog slechts een uitzending van 6 uur, want rond middernacht gaat de zender alweer uit, volgens planning.

 

Snel weer terug naar de muziek

Druk, dus om alles weer aan te sluiten om de uitzending snel te hervatten op een andere locatie. En dit gaat snel, om 16:00 uur de lucht uit en om 18:00 uur was het signaal weer te horen maar voor hoelang?

 

Toch de zender uitlaten?

Een telefoontje van een collega-piraat: “Wij hebben de brief ook.” Gaat dit team wachten of aanzetten?  Het is aanzetten, maar hebben ze nog wel meer locaties? Ach dat zien we dan wel weer was de reactie.

 

Een stukje historie

Bij deze jongens heb ik jaren geleden –in 2005- een keer een impressie gehouden. Een uitzending waar de ouders nog voor een groot deel aan meewerkten. Want ze wilden liever dat hun kroost bij elkaar was dan overal maar gingen zwerven.

 

Of de oude heer er nog zo overdenkt weet ik niet, maar eigenblijk ook wel. Hij is trots op zijn kroost die de hobby van toen een beetje uit de hand heeft laten lopen.

 

Koude kleren

De studio hebben we overgeslagen, want twee uur buiten staan gaat je letterlijk in de koude kleren zitten, opwarmen dus thuis voor de kachel.

 

Het was weer een leerzame middag.

 

De brief komt eraan

De Boer (AT) met de brief in de hand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl