24-12-2012                                        Ster van het Noorden                        Door: Jente Koster
De bedoeling was dat de Ster van het Noorden op 24 december ’s middags zou inschakelen maar dat ging helemaal de mist in. De schuifmast ging die middag omhoog en toen gebeurde het.

De mast knikte spontaan. Conclusie: alles kapot waaronder 4 RVR-antennes en een koppelbalk. Met andere woorden, de mast was helemaal onbruikbaar geworden.

Toen moest er vlug nog een mast geregeld worden en dat lukte ook nog. Iemand schonk een mast van 65 meter en weer iemand anders stelde een nieuwe antenneset met koppelbalk ter beschikking. En zo kon het zendfeest toch mooi doorgaan.

 

Harde woei
De mast werd op 45 meter hoog vastgezet omdat er harde wind werd voorspeld. Met een kleine vertraging was er om 7 uur ‘s avonds signaal in Friesland op de 95.1 MHz. Toch wel een reuzeprestatie om zo snel een nieuwe mast met toebehoren te organiseren.

 

Reservezender

De zender met als eindtrap was van Elenos en goed voor 4 kW. Helaas ging deze na een paar dagen stuk. Besloten werd om de reservezender aan te  koppelen. Dat was een RVR VJ2000 die mooi rustig draaide op 2200 Watt.

 

AT weg ermee

Verder is de zender twee keer even uit geweest doordat AT in de buurt reed. Het spul kon bij de Ster niet verplaatst worden want dat zou 2 dagen in beslag nemen. Daarom is er voor gekozen om de zender uit te doen als het AT te dicht bij kwam. En zo wisten deze piraten mooi de dans te ontspringen.
 

Oude piraten

De muziek waar de Ster van het Noorden om bekend staat zijn de echte golden
oldies uit de jaren 60,70 en 80. Het tien man tellende team van de Ster zijn allemaal liefhebbers van muziek van vroeger. De meeste leden van het team zijn tussen de 40 en
60 jaar. Slechts twee van hen zijn jonger dan 40 jaar.

 

Apparatuur
Verder wordt er al jaren gedraaid met dezelfde soundapparatuur. Namelijk een Dateq Apollo als mengpaneel en de soundprocessing met de Combinator. Tenslotte stonden er nog 2 draaitafels en een PC met een broadcast geluidskaart.

Zoals bij de meeste marathons wisten luisteraars de weg naar de tent goed te vinden. Er is veel drukte geweest en het was beregezellig. Het was een zeer geslaagde marathon en het zal dit jaar zeker weer gebeuren.