07-12-2012                         Trauma’s  bar, Variant en de Flierefluiter                            Door: Wilco

Weet je wat ik moeilijk vind? Het schrijven deze impressie. Al een hele lange tijd hangt de impressie van deze jongens in mijn gedachten maar ik kan er geen tekst bij bedenken. Hoewel er enorm veel is te schrijven. Maar de vraag is: wil je dat?

 

De geschiedenis gaat verder dan 2011. Station Trauma’s Bar is begonnen in het jaar 2000. Als ik met deze zendpiraat praat, hoor ik met regelmaat de naam ‘de Morgenzon uit Oudleusen’.

 

Norton en Siska

Elke piraat heeft wel een station waar je iets mee had, waar je fan van was. Ik had dat vroeger met een aantal stations maar vooral met de Norton en Siska. Als klein jochie zat ik vastgekluisterd aan de radio. Om half negen zondagavond ging de tv in huis uit. Mijn ouders gingen toen met regelmaat naar één van de feestavonden van de Norton.

 

Nu is het een hele andere tijd. Maar de luisteraar was en is het belangrijkste voor piraten. Elke keer dat ze draaien doet dit team het ook voor de luisteraar en uiteraard voor hun eigen plezier.

 

Geen extreem vermogen

Niet alles hoeft groot te wezen bij dit station. Zo is het vermogen niet extreem. Vele jaren zonden ze uit vanuit een oude schuur met op zolder de eindtrap met 4x CX, goed voor 1500 Watt. Bij Trauma’s Bar kwam ik destijds regelmatig op de zaterdagmorgen voor een bakje koffie, maar foto´s heb ik er nooit geschoten. Achteraf is het jammer, een stukje geschiedenis is zo verloren gegaan.

 

Brief op brief

Ze zijn verhuisd vanaf de zolder vanwege de brief van het AT. Een nieuwe locatie was dan ook snel gevonden. Mast en zender werden verplaatst, maar helaas ook dit mocht niet lang duren want er volgde weer een brief.

 

Verhuizing op verhuizing

Tja, dan wordt het tijd voor een mobiele mast. De studio willen ze liever niet kwijt, maar ook dat ging vele keren mis. Brief op brief volgden er en verhuizing op verhuizing. Ook wordt er dan door Trauma’s Bar samengewerkt met twee andere piraten, de Variant en de Flierefluiter.

 

Einde verkassen

Met het verhuizen waren ze op gegeven moment een beetje klaar mee, want het circusleven kennen ze maar al te goed. Net zoals de illegale tijd van het TV Team en SADO FM waar ze ook aan meewerkten. De omgeving werkt ook altijd mee, maar met het verkassen elke keer, heeft AT toch een kleine slag gewonnen.

 

Muis en kat

Diverse keren heeft AT geprobeerd om de zender te ontmantelen maar daarvoor moet je wel iets sneller wezen. Zodra AT ook maar in de buurt wordt gesignaleerd - en dat gaan snel met de social media- staan de hulptroepen al klaar om het AT op te vangen. Een waar kat-en-muis-spel destijds.

 

Inmiddels is de oude studio niet echt meer in gebruik omdat de grondeigenaar op geen enkele manier een illegale uitzending vanaf zijn erf wil hebben, maar dat het hun honk blijft, is geen probleem.

 

Marathon

Anno december 2012 is wat rustiger aan het front van de Trauma’s  Bar, nu in samenwerking met de Variant en de Flierefluiter, maar verleren doen ze het niet. Dus draaien ze af en toe een marathon, die zijn een stukje bedrijfszekerder dan een vast programma. Zo is dit weekend dus weer een marathon gepland en alles vanuit een café. Maar ook hier is totaal niets te vinden van illegale praktijken.  Geen internet en geen straalset.

 

Zendpark

Hoe ze het wel doen weten de heren van het AT vast wel, maar ik ga het niet extra bekendmaken. De mast staat een paar kilometer verderop op een hoogte van 50 meter. Deze keer geen 4x CX maar een 5 kilowatt zware fabriekszender.

 

We kunnen heel veel vertellen over dit station maar het is beter om naar ze te luisteren zoals velen dat elke keer doen. Of je bekijkt de foto´s en het filmmateriaal in het archief.

 

Tot slot:

Kortom, deze jongens zijn niet klein te krijgen en ze gaan door, ondanks de vele brieven en boetes die ze hebben gekregen. Maar eigenlijk is dat heel beperkt als je kijkt naar het aantal jaren dat ze al uitzenden. De tijd dat ze wekelijks een programma draaien is voorbij, omdat AT er heel anders over denkt dan het luisterend publiek.

 

Laatste noot:

Deze impressie is niet tot stand gekomen op 7 december 2012. Het is een samenvatting van vele mooie uitzendingen, waar ik met regelmaat even een bakje koffie kwam drinken, vaak op zaterdagmorgen. Even bijkletsen en over van alles praten wat er in het leven gebeurt.

 

Video 15-10-2011  Video 22-10-2011  Video 09-12-2011  Video 08-12-2012  Deel 2 foto's

 

Uitzending 15-10-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitzending 22-10-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel 2 foto's