04-05-2012                                                        Twentse Bende                                                              Door:  Wilco

Het is 4 mei en vanavond is er de dodenherdenking. Om precies 20:00 is het stil op de radio, 2 minuten lang. Ook op alle bekende piratenfrequenties.

 

Ik zie door de antennes de weg niet meer

We gaan na een tijdje afwezigheid Twente in op zoek naar de piraat De Twentse Bende. Ze zitten midden in een actief piratendorp.

 

Of er zoveel piraten zijn in het dorp weet ik niet maar ik kom in weinig plaatsen waar nog zoveel antennes op dak staan. Vooral rossen en breedbanders om de klankjes te kunnen horen van onze piratenzenders.

 

Aangekomen in een schuur achter het huis zijn de klanken buiten al hoorbaar. De zender is rond 3 uur aangegaan en gaat uit om precies 12 uur in de nacht, dan is het mooi geweest.

 

Waar is de mast?

Maar ik zie geen mast staan in de achtertuin, wel een bok van een mast. Hoe zit dat? Eenvoudig en zonder uitleg laat de piraat de brieven zien en de daarbij behorende verbeurde dwangsom.

 

Nee, we zitten hier nog steeds maar er wordt hier niet uitgezonden. Hoe het signaal dan naar de mast gaat die elders staat, blijft onder ons.

 

Wel wordt verteld dat de mast een hoogte heeft van 18 meter met een enkele breedbander van de 3-sterrenparade.

 

Zendapparatuur

Geen extreme hoogte maar dat hoeft ook niet altijd. Het gaat om de muziek te laten horen in de regio en dat gaat prima op deze manier. Het zendvermogen komt uit een RVR PJ2000 eindtrap die op 1,5 kW staat met ervoor een Elenos stuurzender.

 

Een kijkje in de studio, waar links de eenarmige bandiet staat maar bij dit exemplaar is de score altijd goed. Muntstukken zijn niet nodig. Maar we komen voor de piraat en zijn studio.

 

Mengpaneel

Wat gelijk opvalt, is het mengpaneel. Het merk is wel bekend, een Behringer, maar het type niet zozeer. Het is namelijk een Eurorack MX2804A, overgenomen van de Valentino-zender vertelden ze. Het ziet er in elk geval leuk uit.

 

De bronnen die op deze tafel zijn aangesloten zijn divers. CD, MP3 en vinyl, keuze genoeg dus.

 

Soundprocessing

De processing staat onder de studio en het beeldscherm voor het mengpaneel. Software dus en wel Breakaway zonder vertraging.

 

Inmiddels komen moeder en vader ook even de studio binnenlopen. Moeders zorgt goed voor de studiogasten want hapjes komen met regelmaat voorbij. Kortom ze vinden het prachtig deze muziek.

 

Een stukje artiestenpromotie

Dat blijkt ook wel als er een kaart van de dochter tevoorschijn komt. Zij zingt het Nederlandse lied onder de naam Kristen, dus wie weet hoor ik haar een keer met eigen oren.

 

Een kijkje in de schuur die erachter staat dan als laatste want daar staat een prachtige zware 3 elements antenne van roestvrijstaal. Het merk is onbekend maar volgens mij een prachtig beeld in de mast maar wel topzwaar dan.

 

Twentse Bende bedankt voor de uitnodiging en we spreken elkaar eerder dan je zelf denkt.

 

Kort Filmpje Twentse Bende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl