26-04-2013                                                        Beunhazen Team                                           Door: Wilco

Een SMS bericht:  ‘Hoi klompenboer, wij gaan vanavond rond half 7 de mast opbouwen. Als je foto's wilt maken ben je welkom.’ Dit SMS-je komt nadat de vorige impressie is afgebroken omdat een AT-er voor me reed, met de brief. Nu zijn ze er weer, althans dat moet nog komen.

 

Mastje bouwen

Kijk een mast opbouwen is altijd mooi om te zien. Veel tonnen staal die de lucht in gaan, maar is dat wel zo? Ik rijd naar de plek van bestemming maar zie geen mast staan.

 

Tijd om achter de boerderij te kijken, maar ook daar geen mast. Dus weer terug en rechtstreeks naar het adres dat ze hadden opgegeven. Ja, ik zit goed maar waar staat de mast? Moet die nog komen of zo?

 

‘Nee, die staat achter je,’ krijg ik te horen. Dit had ik niet verwacht. In een aanhangwagen ligt de complete mast. Het is een legermast, wel te verstaan.

 

Lichtgewicht

Dit wordt geen mast van tonnen staal maar van slechts 130 kilo. Een heel bijzondere constructie, maar erg boeiend om dit te zien. Deel voor deel, van elk 2 meter lang, wordt hij opgebouwd.

 

Dertien delen kunnen in totaal in elkaar worden geschoven maar dit team gebruikt slechts 8 delen. Dus in totaal wordt hij 16 meter hoog, met bovenin een enkele breedbandantenne, type hondenkop. Geweldig om te zien, eigenlijk net zo mooi om te zien als een grote mast.

 

Dongle

We gaan terug naar de studio. De verbinding moet nog tot stand worden gebracht. Dat gebeurt via internet maar zonder GSM-dongle en via draadloos intranet, zo kan het ook. Na een kleine tegenslag omdat de netwerkkabel was gebroken komt de verbinding tot stand.

 

De studio ziet er goed uit en is van alles voorzien. Een oudje, de DX1000, staat er als mengpaneel met aan beide kanten een Technics platenspeler. Iets erboven staat een dual CD-speler. Voor de soundprocessing gebruiken ze Breakaway.

 

Zender kijken

Terug weer naar de mast. De zender moet nog worden aangesloten en worden afgesteld. Een oude eindtrap, een Prias 1000, maar prima werkend gaat het signaal overbrengen op de antenne. Het werkt en alles kan weer uit, want pas de volgende dag gaat de uitzending van start.

 

Koud maar met een enorm goed gevoel zien we dat niet alles groot en hoog hoeft te wezen voor de ultieme piratenkick. Rob Geus zou zeggen: hier word ik blij van. Nou, ik ook. 

 

Filmpje Beunhazen Team