16-03-2013                                                                        HKS                                                       Door: Wilco

HKS daar gaan we naar toe. Het is een legaal station dat een evenementenvergunning heeft aangevraagd. Alleen werd die vergunning niet zomaar verkregen, gezien het verleden van HKS.

 

Dat is geen probleem dan gaan we toch illegaal draaiden, vertelde een teamlid via de telefoon aan AT. Nou dan zijn de consequenties ook voor jullie, werd er aan de andere kant van de telefoon verteld.

 

107.8 MHz

Een tijdje later en 4 gemiste oproepen verder weer die instantie aan de telefoon, met de melding dat ze het in beraad hebben genomen, en er toch besloten is om een frequentie aan te wijzen, namelijk 107.80 MHz.

 

Mooi, want in deze regio wordt enorm veel geluisterd via evenementenfrequenties, dus een mast een verrijker met een antenne in het bakje werd geplaats op een hoogte van 25 meter.

 

Volle bak

Geen tent schuur of wat dan ook, nee heerlijk warm voor de derde keer draaien ze vanuit uitgaansgelegenheid Kisteman in Staphorst. Van alle gemakken voorzien en met alle vergunningen, het feest kan beginnen en met elke avond is er een artiest. De horeca is blij met zulke initiatieven want het betekent volle bak.

 

Jeugdsentiment

Dertig jaar geleden was ik ook met regelmaat te vinden in deze discotheek, op de brommer. Om vervolgens om 00.30 uur naar Takens te gaan, en om 01.45 uur weer naar de laatste kroeg te bezoeken, namelijk Arizona in Dedemsvaart. Om tenslotte  nog wat te eten bij Janny, die had broodjes speklap, heerlijk. Om 02:00 uur was destijds alles dicht. Genoeg jeugdsentiment, al kon ik bij Kisteman nu niets meer terugvinden uit mijn tijd.

 

Ik blijf plakken bij HKS en dat is weer lang geleden, maar er is er ook gezellig. Het is nog vrij rustig al komen er zelfs bezoekers uit het westen van het land om te kijken.

 

Doorsturing

Ook is het signaal van HKS te beluisteren op de 94.5 MHz, maar dit staat compleet los van de legale uitzending. De vrienden van de Dorpskern Staphorst ofwel de VDS sturen het signaal door.

 

Ik mag zelf uitzoeken waar de zender staat, HKS heeft er niks mee te maken. Op de plek des onheil is niemand. Er gaat 75 ampère per fase uit het aggregaat naar de zender, wat betekent dat er flink veel vermogen uitkomt. Boven in de hoge mast hangen 8 antennes, het lijken gepiekte antennes type honden Kop

 

Tankbeurt

Een auto in aantocht op deze kale vlakte. Er is geen woning hier te bekennen. Het kan haast niet anders dan dat het volk is voor de zender. Controle van het aggregaat, vertelden ze. Dat was niet overbodig, nog maar een kleine 100 liter in de tank en na een grove rekening vertelde één van hen dat het apparaat zo’n 15 liter per uur verbruikt.

 

Foto’s mocht ik wel maken maar er mocht niets gepubliceerd worden, maar naderhand was dat toch geen probleem, vertelde iemand met een vreemd onbekend accent. Ik heb ze ook niet eerder gezien hoewel ik inmiddels al veel gezichten ken.

 

Dertig kilowatt

Het zenderhok gaan we binnen en ik zie dat er 30Kw op de klok staat. Een extreem vermogen maar aan de andere kant weer prachtig om te zien. Hoe krijgt een stelletje piraten dit voor elkaar?  Zo´n 30 kilowatt op de klok en 0 Watt retour, dat is goed, extreem goed zelfs.

 

Je verwacht dat er onder de mast niets meer is te ontvangen maar dat valt mee. Ik ben bij zenders geweest van nog geen 1000 Watt waar je niets meer kon ontvangen.

 

Ik vind het mooi  geweest, en ga terug naar de studio waar het warm en spanningsloos is