24-12-2013                                                                        PTM                                                     Door: Wilco

Het einde van het jaar nadert en het wordt kerst.  Dat betekent dat er traditioneel veel zenders in de lucht gaan. De aftrap dit jaar begint veelal op kerstavond, maar in grote delen van  noord- en oost-Nederland, en vooral in Friesland begint het ware zendfeest al vele uren en zelfs dagen eerder.

 

Gutentag freunde

We zijn uitgenodigd bij station PTM in de grensstreek van Duitsland en Nederland. Dit station zit net over de grens van Nederland, in Duitsland dus.

 

Ik rijd de grens over en wat zie ik daar? Jawel een witte bus van het Agentschap Telecom. Wat moeten deze gasten in Duitsland?  Dus rijden we voorzichtig langs de bus die stil staat bij een kruising met de knipperlichten aan. Bij passeren zijn ze aan het bellen, dus laat ik maar het team waarschuwen.

 

Zender uit

Deze waren nog niet op de hoogte van dit prachtige bezoek maar vooralsnog blijft de zender aan staan. Ook bij mijn aankomst bij het team blijven de heren van AT op het kruispunt staan. Het team besluit toch maar de zender uit te zetten.

 

Zender aan

Niet veel tellen daarna verdwijnt de bus en deze werd na een speurtocht ook nergens meer gezien. Dus zender gaat weer aan, op na de volgende confrontatie maar deze blijft gelukkig uit.

 

Soundprocessing

Tegenslag nummer 2 dus voor het station. Eerst de sound die niet echt mooi wilde worden zodat er moest worden overgeschakeld op een andere processor. En dan krijgen we deze confrontatie met AT. Maar ja het hoort er allemaal bij. De spraak blijft het zorgenkindje. Deze is niet geweldig hoewel er een Vip1 achter staat.

 

Zendapparatuur

Wij gaan eens naar de mast die bij de studio staat en is 50 meter hoog met erin 4 breedbandantennes. De zender is compleet home-made en de eindtrap (dubbele mosfet) is goed voor 600 Watt.

 

Dat de band wat leger is geworden, heeft ook zijn voordelen. Afstanden maken met dit vermogen kan weer. En leuk is het ook.

 

 Filmje PTM