23-02-2013                                                                        Rouveen FM                                     Door:  Wilco

De laatste die ik doe op deze zaterdag is geen marathonzender. Jawel ze zijn er nog wel hoor, de éénmanspiraat.

 

Snel naar de antenne

Het is gelukkig nog een beetje licht, al begint het te schemeren als ik na 18:00 aankom. Dus snel een foto schieten van de antenne die volgens mij een 5/8 golf Turbo Sigma antenne is op een hoogte van rond de 20 meter.

 

En dan snel naar binnen

We gaan snel naar binnen waar de kachel extra wordt opgestookt en de muziek is te horen van Rouveen FM. Het is me al snel duidelijk, een station dat het goed voor elkaar heeft en ook oog heeft voor details. De studio is netjes opgeruimd en strak.

 

Daar gaat het eigenlijk niet om maar ik houd er wel van, al ben ik zelf een enorme rommelkont.

 

Analoge processing

Kijk, en hier hou ik ook van. De soundprocessing bestaat uit het oude analoge kastje van Orban, de 8100. In bijzondere goede staat met alle bijhorende kaarten erin, en wat natuurlijk klinkt als een klok. De Orban kan natuurlijk alleen worden gebruikt, maar veelal staat er wel wat bij tussen en hier dus ook, een Aphex 204 en de Stereomaxx als verbreder.

 

Apparatuur

Twee platenspelers van het merk Akiyama, type DX-303 staan links opgesteld met ernaast een Dateq Styx mengpaneel. Er boven een dubbele CD-speler van JB-Systems CD-570.  Aan het geluid voor de spraak is ook de nodige aandacht geschonken. De microfoon is van Rode broadcaster met ertussen een Virtualizer DSP2014 voor wat effect en een Behringer MIC220 voor wat meer body in de spraak.

 

Mooi om te zien, maar nog mooier is te zien een verdieping hoger waar de zender staat. De piraat verlaat de draaitafels en de gast-DJ neemt het over.

 

Complete zelfbouwzender

Kijk hier wordt ik blij van zou Rob Geus zeggen. Nou ik ook, want dit is weer watertanden. Een complete eigenbouwset staat er te blazen van rond de kilowatt.

 

Wel zijn de componenten van erkende bouwers, en van deze tijd. Het meest wat me toch wel boeide was de eindtrap, want die bestaat uit één enkele powerfet, de BLF578. Uiteraard is deze gefilterd en voorzien van een SWR-beveiliging. De kap werd even open gemaakt voor een kijkje.

 

Tijd om naar huis te gaan, maar niet voordat we auto volgooien met goederen, om weer eens heerlijk ouderwets te kunnen knooien en te solderen. Hiervoor mijn dank.