08-09-2013                                                                        Slovenia                                              Door: Wilco

Wie regelmatig radio luisterde in de jaren 80 heeft zeker Gerrit de Slovenia kunnen horen. Al draaide hij destijds onder een andere naam die hem ontschoten is. Ik kom bij hem voor een impressie niet om geschiedenis op te halen. Maar we zijn ook helaas niet gericht op de toekomst.

 

Gerrit de Slovenia is namelijk ziek, ernstig ziek. Hij heeft nog een laatste wens en dat is waar zijn ziel en zaligheid zit, en dat stukje heet: etherpiraat zijn.

 

Nog één keer

Zaterdag zagen we een oproep om de band de 95.90 MHz leeg te houden voor zijn uitzending. Nog één keer is De Slovenia in de lucht samen met zijn vrienden. Want zo’n uitzending vergt nogal wat energie maar de wens gaat door, hoe dan ook. De mast staat al, nu nog hopen dat AT uit de buurt blijft.

 

Ik voelde me geroepen om een impressie te maken van deze oudere etherpiraat. Als tiener luisterde ik met regelmaat naar dit station.

 

Half elf uur dat was het moment dat de zender aan zou gaan, maar een kwartier later is er nog geen signaal. Dat zal je nu net weer hebben. Ik zet thuis de stream aan en de opname loopt, en rijd richting Hollandscheveld waar Gerrit de Slovenia zich bevindt.

 

Maar eerst naar de mast omdat nog steeds geen signaal te horen is. Een 30 meter hoge mobiele zendmast met erin 4 gepiekte antennes staat op een oprit op een andere locatie. Want Gerrit wilde deze drukte niet meer thuis. Hij kan het al niet meer opbrengen.

 

In de lucht

Inmiddels is het probleem met de zender verholpen. Een kapotte tussenkabel bleek de oorzaak van het geheel. En dan komt er 1200 Watt op de klok uit de eindtrap met 4 keer een Mosfet. Niet zijn eigen zender, want alles is al verkocht.

 

Piraten uit de omgeving willen maar wat graag meewerken aan zijn laatste wens. Dus mast, zender en processing was geen probleem. Mede-piraten hebben dit allemaal belangeloos neer gezet.

 

Studio

Op naar de studio dan, waar Gerrit achter de knoppen zit. Een beetje onwennig na lange tijd maar je ziet hem duidelijk genieten en zeker als de vele verzoekjes binnenstromen en als hij begint te praten. Geweldig allemaal.

 

Op de vraag hoe laat ga je door was het antwoord: ‘Tot rond 4 uur, want dan ben ik moe, van de 24 uur slaap ik er 15. Dat is veel.’ Nu draait hij op adrenaline en wat morgen is zien we wel weer.

 

Vorige week is de mast afgeslepen die bij zijn huis stond en niets verraad nog de plek waar hij heeft gestaan. In de studio zelf staat nog wel de nodige apparatuur, behalve platenspelers. Vinyl heeft hij genoeg maar zegt hij: ‘Laat mij maar met CD’s draaien en MD. Dat is minder intensief.”

 

De lange wand waar ooit het vinyl heeft gestaan is dan ook leeg. Op de kast staat nog een beker voor ‘De beste zender van het jaar 2008’.

 

Ook zijn wederhelft Wiekie steunt hem enorm goed in deze tijden en maakt van deze dag een geslaagde dag.

 

We nemen geen afscheid maar zeggen tot ziens. Afscheid nemen bestaat niet...

 

Filmpje Slovenia  Opname van Slovenia, hier te downloaden

 


prullenbak
heel erg, Van: rocky-8 14 Sep 2013 14:30
  bedankt voor de de super mooie impressie,en het verhaal erbij,helemaal toppie,en allemaal mooie reacties,prima hoe jij dat doet,als je in de buurt bent kom maar een keertje aan voor een bakkie!!
vr gr gerrit en wiekie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De plek waar de mast heeft gestaan