15-03-2013                                                        Beunhazen Team                                           Door: Wilco

Het is zaterdag en we gaan naar het Beunhazen Team nadat ik eerst eens fietsen heb gerepareerd van de kinderen. Drie uur lang. Dus voor de aanstaande vaders onder ons: geef kinderen geen fiets.

 

Een weekendmarathon maar ook hier geld dat ze geen illegale zendfrequentie gebruiken, maar een legaal aangewezen frequentie 105.60 MHz. Officieel aangewezen door het Agentschap Telecom en goedgekeurd door de CVDM.

 

Vinyl battle

Vrijdagmorgen om 08:00 uur mocht de zender aan en die moet zondagavond om 23:00 uur uit zijn. Het doel van dit evenement is een vinyl battle. Want zomaar een zendfrequentie aanvragen mag niet, het moet een doel hebben. Als de zender uit zou vallen moet  het evenement door kunnen gaan.

 

Dit is voor de eerste keer dat ze legaal zitten en zelf vinden ze het nogal veel werk om goedkeuring te krijgen van de CVDM. ‘Maar’, vertelden ze, ‘als je dit eenmaal weet zal het de volgende keer wel mee vallen.’ Het Agentschap Telecom wijst daarna de frequentie toe en komt met de bijbehorende technische eisen.

 

Wel 13 hele Wattjes

Deze zijn voor dit station: maximaal 18 meter antennehoogte met een rondstraler en 13Watt dBd ERP zendvermogen. Dat betekent dus het vermogen dat de antenne verlaat. Totale kosten voor de aanvraag en vergunning: 307 euro. Dat valt dus wel mee, al verschilt dat per vergunning en vermogen en hoogte.

Opmerkelijk is de zwaai van de zender deze mag maximaal 180Khz bedragen.

 

Alles is wel anders dan in het illegale tijdperk, krijg ik te horen. Niet leuker maar misschien ook wel een kwestie van wennen. ‘En we zijn niet de enigen die legaal gaan uitzenden.’ Dat klopt ook, 3 stuks in elk geval dit weekend.

 

NAP

We gaan even naar de eigenbouw mast die behoort op 17 meter te staan maar ik heb daar mijn twijfels over. Maar goed aan de andere kant kan NAP ook wonderen doen. Ook het zendvermogen blijft lastig te meten

 

Leuk een SWR/powermeter maar hoe meet je nu het zendvermogen uit je antenne? Dus met verliezen erbij gemeten hangt de wijzer van de meter boven het voorgeschreven vermogen, in de hoop dat het klopt.

 

Terug naar de studio waar een piraat uit het westen zijn platen draait, lekkere hits met mooie afwisselingen van piratenhits en oude Engelse kneiters die velen niet eens kennen maar ik wel.

 

Het is mooi geweest ik ga naar Ommen waar het signaal nog te horen is.