08-11-2014                                                        Jong en Gries                                   Door: Wilco

Wederom gaan we na lange afwezigheid op impressie. De reden van de tussenstop: de onduidelijke boetes die het Agentschap Telecom kan opleggen. Die variëren van 1250 tot maximaal 67.500 euro. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat absurde boetes van 10.000 euro of meer worden opgelegd, vandaar dat het soms erg rustig is in de ether.

 

Maar gelukkig komen er steeds meer zwakkere signalen voor terug. Vandaag zijn we bij de marathonzender Jong en Gries die elk jaar zijn marathon houdt maar nu voor het eerst legaal. Ook voor deze piraat is het risico te groot om een heel weekend ongestraft te kunnen uitzenden. Ze willen geen gedoe met verkassen en het vele werk dat daardoor ontstaat. En de eventuele boetes.

 

Geen 24 uur

De waakhonden van het AT zijn gelijk op pad als ze ook maar ergens een signaal zien of lezen, of het nu 10 Watt is of 10 kW.  “Deze fanatiek belachelijke manier van het werken keuren we natuurlijk nooit goed, maar weinig kunnen we er tegen doen.”

 

Om dus ongestoord te kunnen uitzenden moet je bijna legaal gaan zitten en dat doen deze jongens dus ook, door middel van evenementenvergunning. Helaas is het evenement geen 24 uur waardoor de zender uit moet van 02:00 uur tot 08:00 uur.

 

20 Watt

Het voorgeschreven vermogen is 20 Watt al kan de zender maximaal 150 Watt vermogen geven. De antenne staat op een hoogte van 25 meter boven op een verrijker. De frequentie die is toegewezen is de 101.60 MHz.

 

Donderdagavond is de zender aan gegaan maar ondanks het lage vermogen niet zonder problemen. Het café waar ze zitten heeft te kampen met een stroomstoring waardoor de zender er elke keer uitvliegt. Na een tijdje zoeken is de oorzaak gevonden: de verwarming van het biljart is de boosdoener.

 

En: hoe bevalt het?

De jongens maken ze zich niet zo druk om, bij elke uitzending heb je wel wat. Eigenlijk ben ik vergeten om te vragen hoe het bevalt om nu legaal te gaan uitzenden, maar ik denk dat ik het antwoord wel een beetje weet.