1-11-2014                                          KPN                                       Door: Wilco

Het is zaterdagmorgen en we gaan op bezoek bij een voormalig piratenstation maar dat nu al 3 jaar legaal uitzendt. Jawel helemaal legaal, maar we gaan onderzoeken wat er nu is veranderd tussen het laatste bezoek in 2011. Toen draaiden ze met 15 kilowatt en een 80 meter hoge zendmast.

 

De locatie is niet meer buitenaf maar in hartje centrum, maar nog steeds staat er een grote mast en een grote tent, alleen nu nog veel meer. Het is feest in Wierden, vanwaar KPN uitzendt en wat voor feest? Het 150-jarig bestaan van de plaats en KPN neemt een behoorlijk voortouw in de organisatie.

 

Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen? Illegaal uitzenden is grandioos maar niet voor de gemeente en het AT. Daarop heeft de gemeente toenadering tot dit station gezocht om het grote feestgedeelte, dat KPN al van vroeger kende, op zich te nemen.

 

13 hele Wattjes

Dit klinkt uiteraard goed maar hoe reageert een stel etherpiraten hierop? Het eerste jaar ging uiteraard een tweede illegale zender aan en dat ging goed. Ook het tweede jaar werd een poging gedaan, maar deze duurde niet lang. Nu in 2014 werd er helemaal geen poging meer gedaan met illegale activiteiten. Wellicht een poging om iets meer vermogen op de antenne te zetten dan de 13 Watt? Nee hoor, ook dat deden ze niet.

 

De reactie: “Nee, het gaat mooi, de samenwerking met de gemeente, horeca en de plaatselijke bevolking is grandioos en de kans dat we het kunnen verknoeien is gewoonweg aanwezig en dan is het misschien in 2015 wel gebeurd.”

 

Muzikale klankjes

Het grootste gedeelte van de activiteiten vindt dan ook in de tent plaats en er is meer te doen dan de mooie muzikale klankjes van KPN. De muziek van KPN is door elke speaker in het centrum te horen. Donderdag is de tent gereserveerd voor de Wierdense Revue terwijl het station met de koptelefoon op zijn platen draait op de radio.

 

KPN-reuzenrad

Voor de grote tent staat een reuzenrad die geen deel uitmaakt van de nostalgische kermis. Het is namelijk het KPN-reuzenrad. De ingang van het feestterrein doet ook meer denken aan een piratenstation en haar evenementen. Kortom, er is helemaal niet zoveel veranderd, wellicht op de spanning na, maar gezien er zoveel georganiseerd moet worden missen ze het niet bepaald.

 

Soundprocessing

De studio is zoals vanouds voorzien van goede apparatuur. Als processing is gekozen voor twee Omnia’s. De Omnia 6 als eindprocessing met ervoor een Omnia 3 en een leveler. De soundprocessing blijft voor de eigenaar een passie al wordt het wel iets minder vanwege het AT-beleid. Want buiten deze legale uitzending wordt het illegale uitzenden behoorlijk minder, zodat af en toe testen er niet meer bij is.

 

Er komen diverse artiesten en alles is gratis. Henk Wijngaard, Harten 10 en Dana Winner bijvoorbeeld en zondag is het Fruhshoppen aan toe met uiteraard Duitse muziek erbij. Op de vraag wat is dat eigenlijk Fruhshoppen? In het kort: curryworst en bier.

 

KPN sluit niet af zonder zijn eigen traditie, en dat is draaien voor een goed plaatselijk doel, en net als vorig jaar gaan ze een dineer verzorgen voor 170 mensen voor minder bedeelden met alles erop en eraan.