04-01-2014                                                       Peter in de Ether                                                            Door: Wilco

Vandaag zijn we bij een piraat die de meesten wel kennen: Peter in de Ether. Bij velen is hij bekend als gast DJ bij het Talento Team met als hoogtepunt het winnen van een blik soep.

 

Peter in de Ether zat vanaf het begin in het team van Talento, maar is er al jaren geleden uitgestapt vanwege de kosten. Ze zijn gewoon vrienden gebleven. In deze contreien laten ze elkaar niet vallen als je besluit te stoppen. Je kent het wel: huisje, boompje, beestje.

 

Vroeg op

Het was vroeg uit de veren want om 6 uur is de zender aangegaan en de bedoeling is dat hij doorgaat tot een uur of 12. Zin heeft hij er duidelijk in. “Ik heb zelfs wakker gelegen, ik kon niet wachten tot de zender aan zou gaan,” is zijn enthousiaste reactie.

 

Een hele mooie studio en ook de zender is mooi om na te kijken. Het lijkt wel een 10 kW-zender van Telefunken. Deze is net zo groot, enkel niet in het vermogen. Het is een Telefunken SS 3169. Zo’n 300 Watt komt uit deze zender.

 

De tweede eindtrap die eraan gekoppeld kan worden, is niet aangesloten. Sterker nog, deze is defect en Peter gaat ‘m ook niet repareren.  De eindtrap die ooit 300W uitstoot levert ook niet meer het gewenste vermogen. Maximaal 90 Watt staat er nu op de klok. Deze eindtrap gaat wel naar de dokter.

 

Koffie

Ondertussen wordt me nog een Haags bakje koffie ingeschonken door het dochtertje van een paar jaar oud. Met veel gesmeer wordt het bakje gevuld, samen met wat suiker en melk. Ook dit zijn mooie dingen als impressiemaker.

 

Het vermogen is niet groot. Deze piraat is gewend om met vele kilowatts te werken. Maar hij vindt dit ook prachtig. De reacties uit de omgeving zijn er niet minder om.

 

Soundprocessing

Processing is zijn passie, maar Peter is er wel duidelijk in: more is niet beter. Op dit moment staat een Orban 8400FM voor de zender. In het rek staat ook de veel besproken OPTIflop van Orban. Deze processing is geheel inwendig verwijderd en voorzien van Breakaway.

 

Het einde van het programma is in zicht, weliswaar een uur later dan de bedoeling was. Het gaat eigenlijk weer veel te mooi, maar de zender gaat toch omstreeks 1 uur uit. Het is mooi zo.

 

Na het uitschakelen van de zender wordt de mast die 10 meter bedraagt weer ingeschoven naar 2 meter alsof er niets is gebeurd.

 

Peter in de Ether, ik wil je oprecht bedanken voor de uitnodiging en de gesprekken. 

 

Filmpje Peter in de Ether

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Optiflop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit......

 

Peter je had wel gelijk het was idd de 1001 impressie