16-03-2014                                                        Radio Vrij Zwolle                                            Door: Wilco

Vandaag gaan we naar een station waar ik zelf wel weer een beetje stil van wordt. Radio Vrij Zwolle. Het is een doorgewinterde etherpiraat waar je misschien wel van denkt: Die werkt op zijn instinct en niet met zijn verstand.

 

Want een paar weken geleden moest hij de staatskas spekken met een boete van 11.000 euro.  En hij is nog steeds aan de band. De rillingen gaan over mijn rug bij dit horen van zulke bedragen. Het gaat nergens over. Dat vindt Jan dus ook.

 

Zendboot

Het was even zoeken naar deze zender. De Tomtom doet een beetje lastig als een piraat zich op het water bevindt. Maar hij heeft wel een adres. In een woonboot zit hij met op de kade een mobiele mast van 23 meter met bovenin een patatzak antenne.

 

We worden van harte welkom geheten en snel is al duidelijk dat dit geen gewone piraat is. Hij is al 39 jaar etherpiraat en toch maar slechts 9 keer uit de lucht gehaald. Dat zijn mooie cijfers vindt hij zelf. Al heeft hij wel voor dit vergrijp 2 x 2 weken achter de tralies moeten zitten. De laatste keer was in 1997.

 

Afspraak AT?

Vinyl heeft hij niet meer, dat is destijds in beslag genomen en ook daar is hij nog kwaad over. De afspraak met AT was, toen ze de zender niet konden vinden, dat hij die toch zou inleveren zonder dat de rest werd meegenomen. Deze afspraak is volgens hem niet nagekomen want alles ging namelijk mee.

 

Al snel gaat het gesprek over de boete van 11.000 euro die hij heeft gekregen. En zo rustig als hij eigenlijk is merk je dat hij er behoorlijk gefrustreerd over is, naar mate het gesprek volgt.

 

Rechtszaak

Hij laat het er niet bij zitten en gaat er een rechtszaak van maken, was zijn eerste reactie. Hij snapt niet waar zulke bedragen op zijn gebaseerd. Daar wil hij graag een rechter over horen.

 

Daarin heeft hij gelijk maar of het zover komt is nog maar de vraag, want er wordt opnieuw een schikkingsvoorstel door AT gedaan die deze week moet komen. Afhankelijk van wat daar uit komt gaat hij in beroep, of niet natuurlijk.

 

Legaal

Jan oftewel Radio Vrij Zwolle heeft het ook legaal geprobeerd op meerdere gebieden. Twee jaar heeft hij bij lokale omroepen gewerkt, maar daar lag niet zijn toekomst. Teveel werd hem opgelegd. Hij is ook bezig geweest met een legale etherfrequentie zowel op FM als MW, maar zijn echte hart ligt bij de vrije radio.

 

Intussen kijken naar de prachtige zender, een Telefunken-kast, die uit drie lades van elk 300 Watt bestaat, en nu een zendvermogen heeft van 1 kW. Audioprocessing heeft hij niet, het geluid gaat rechtstreeks de Telefunken-stereocoder in. En alles klinkt eigenlijk ook nog niet zo verkeert.

 

Jarig

Intussen gaat er weer een schaal hapjes in de ronde want er is er één jarig en ook daar neemt hij de tijd voor. Inmiddels is hij ook al 3 keer opa waar hij zichtbaar van kan genieten.

 

Over deze etherpiraat kan je niet zomaar een impressie schrijven, hiervoor is zijn verhaal veel te lang en te boeiend. Helaas moeten we het doen met een beknopte versie maar we komen zeker weer. Dat laatste werd ook bevestigd op de radio tijdens de terugreis met de woorden: ‘Wilco de deur staat altijd open voor je.’ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op foto

17-03-2014