29-11-2014                                                        Strobaal FM                                                   Door:  Wilco

De FM-frequentie 105.60 MHz is het aangewezen domein voor de evenementenzender Strobaal FM. Tja, nu de illegale piraten het wat voorzichtiger aan doen, en deze legale alternatieven toch de beleving hebben van een etherpiraat, blijven we op impressie gaan.

 

Dit was een illegaal station en hoewel ze nu in een schuur zitten hebben ze ook een eigen keet op deze locatie. Maar eerst het evenement dat ze organiseren met een zender, feest en artiesten. Op papier is het een zeskamp.

 

Zendapparatuur

Maar ik kom ergens anders voor, namelijk de mast, zender, processing en de gezelligheid. De mast is een 25 meter hoge mobiele mast, en dit mag ook meteen maximale hoogte zijn volgens de voorschriften.

 

Al hebben ze ook een zwiepmast achter de schuur staan  van 45 meter, maar helaas geen antennes erin, helemaal niets meer. Wel  staat erachter nog het zenderhok met de zender, een Prais2000 paraat, maar of deze het nog ooit gaat doen? Geen idee.

 

Uiteraard mogen ze niet met dit vermogen zitten maar wel met 30 Watt antennevermogen. De zender is zelfbouw, een RDVV zo te zien, en de eindtrap is een RVR die op het toegestane vermogen staat.

 

Terug in de studio waar het al niet veel warmer is dan buiten want het is koud, waterkoud. Aangezien ze vanavond veel volk verwachten zijn ze bezig met een extra tent om er een gezellige avond van te maken met optredens van Henk Wijngaard en Wilma Fieten.

 

Breakaway

Op het podium staat de studio met alle muziekbronnen. Als soundprocessing staat er een computer met Breakaway en Airomate draait er voor de RDS.

 

Ze nemen me ook mee naar de oude studio, en die ziet er bijzonder mooi uit. Zoiets zie je zelden, alhoewel het uiteraard niet ieders smaak is , maar wel mijn smaak. De gezelligheid straalt er vanaf maar helaas wordt deze studio niet meer gebruikt, behalve om nog een biertje te drinken met elkaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude mast en oude studio