23-05-2015                                         ATT Team                                           Door: Wilco

Het is bijna 12 uur in de nacht op vrijdag en zaterdag 24 mei 2015. De weekendmarathon gaat van start en naar verwachting zal die gaan duren tot zondag. Want dan wordt echt verwacht dat AT de zender wel heeft ontmanteld. Het loop echter anders en er volgen veel meer dagen met muziekpret.

 

Heerlijke muziek op de radio van eigen bodem. De Nederlandstalige piratenklankjes waar je ze alleen maar kunt en blijft horen bij de piraat in uw regio. Genieten dus, maar ik ben erg nieuwsgierig waar de zender zich bevindt. Het wordt dus een soort vossenjacht naar etherpiraten.

 

Opsporing

De stekker van de antenne gaat uit de autoradio en we steken er een klein stukje draad in. Mooi, geen ATT op de radio en nu maar toeren. Het was al snel duidelijk: de zender bevindt zich in mijn eigen gebied maar waar?

 

We komen uit in de bossen dus dat kan nog wel eens lastig gaan worden maar we speuren door totdat we een signaal horen op de radio en dat was al snel bingo. Nu nog de richting bepalen en ook dat was een eitje. Kijk hier heb ik geen apparatuur van vele tienduizenden euro’s voor nodig, maar gewoon een stukje draad als verzwakker.

 

Boodschap

Het duurde dan ook niet echt lang, ongeveer 30 minuten, voordat we bij de mast staan en dus ook de zender zich bevindt. Het is duidelijk, de opdracht van de zender is niet een weekend draaien maar tot het AT alles mee gaat nemen. En met een boodschap als tekst op de zender.

 

Inmiddels is het al dinsdag en de zender geeft nog steeds klanken in de ether met een mooi programma. Daar is werk van gemaakt, prachtig ingesproken jingles en ook fragmenten van het AT komen er in voor. Een goede balans eigenlijk voor beide partijen in één programma, maar vooral humor.

 

Live

Dinsdag en dat is mooi maar ook weer niet. Het team moet wel gewoon werken en met het kleine clubje zo’n lange uitzending maken en helemaal live is niet te doen. Dus werden er meer mensen gevraagd om ook uren te vullen, tenslotte is de uitzending al meer dan geslaagd. Het scenario dat AT de bende mee neemt is ingecalculeerd en een reservezender staat dan ook gereed.

 

Vrijdagmorgen nog steeds muziek op de radio, maar om exact 12.00 uur was ineens ruis. Ik besloot er naar toe te gaan. Maar helaas snelheid was er geboden blijkbaar want niemand was meer bij de GSM-mast. Of toch wel?

 

Pissen

Eén persoon stond er te pissen en in eerste instantie leek hij wel een beetje op Harry Nijland. In een gesprek met AT heb ik geen zin, maar ik liep toch naar hem toe. Het was geen Nijland maar voor mij een onbekende en blijkbaar hij voor mij ook. Ik kreeg geen informatie maar gaandeweg werd het ijs al snel doorbroken.

 

Wat nu?

De zender gaat weer aan, maar heeft dat wel zin? Waarschijnlijk is alles wel ontmanteld voor 17:00 uur, we zullen wel zien. De kist waar de zender in zat was nog aanwezig net als de haspel voor de stroom. De antennekabel waar een koppelstuk op zat - 5 meter hoog in de mast- bleek losgetrokken maar door wie?

 

Telefoon van de betreffende piraat, en nee de zender gaat niet meer aan. Het is mooi geweest; het was leuk maar alle andere werkzaamheden blijven wel liggen. Deze man is eind van de middag gaan kijken bij de zender voor een beeldvorming maar medewerkers van Ericsson waren al bezig alles te ontmantelen.

 

Meenemen

De bak de haspel en de antenne lagen al buiten het hek. Op de vraag van een teamlid: wat gebeurt er met het spul?  Dat hoefde niet naar een instantie gebracht te worden. “Mooi dan neem ik het mee.” De schade is hiermee tot een zender (een enkele mosfet), stereocoder en een computer met dongel gebleven.

 

Theo Brouwer met politie -volgens zeggen- hebben donderdag de situatie bekeken maar vanwege de stroomtoevoer kon en mag hij waarschijnlijk niet gaan knippen in de kabels. De kast zit namelijk dicht gepurd. Strak stukje beleid jongens van het AT, want dit hoeft allemaal niet.

 

Conclusie:

156 uur en 7 dagen, dat hoor je niet meer zoveel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 12:00 AT is geweest