13-05-2015                                                        Het Kan Nie Aans                                           Door: Wilco

Het Kan Nie Aans oftewel: het kan niet anders. Dit is een team dat 1 keer per jaar uitzendt met Hemelvaart maar door het AT zijn ze gedwongen om naar een andere oplossing te kijken. Het kan niet anders.

 

Persoonlijk ben ik het liefst aanwezig bij een opbouw –zoals nu- en niet tijdens de avonduren waardoor de techniek niet meer van toepassing is omdat alles toch al werkt. Kortom, we zijn bijna kwijlend aanwezig bij de opbouw, zelfs bij het vertrek naar de locatie.

 

Gemeente

De mast staat al klaar voor transport richting gemeentegrond en om daar te komen moeten ze wel eerst over een stukje land van een boer. Althans, ze versperren de ingang naar zijn land.

 

De boer heeft hier helemaal geen problemen mee. Voor lekkere muziek in deze omgeving zijn ze wel te vinden en de boer staat compleet buiten spel. De gemeente is het slachtoffer voor het AT. Maar voordat AT de gemeente een dwangsom op gaat leggen, dit zie ik niet zo snel gebeuren hoewel ze wel aansprakelijk zijn in feite.

 

Maar goed ‘Kan nie Aans’ zal dat allemaal een zorg wezen. De zender moet aan desnoods in een boom, maar die kapt AT dan weer. Het blijft een vreemde instantie terwijl wij als burgers een kapvergunning aan moeten vragen.

 

40 meter

De ruim 40 meter mast wordt vervoerd naar plaats delict en daar komen de hulptroepen ook al aan om alles in gereedheid te brengen. Gelukkig hebben ze veel ervaring. De mast heeft een jaar stil gestaan, en met veel rook en lawaai gaat hij omhoog.

 

De lier die de mast omhoog moet trekken heeft het niet makkelijk.  Sterker nog de laatste 3 meter trekt de lier het niet meer en is er mankracht voor nodig om hem helemaal verticaal te krijgen. Uiteraard lukt dit, en anders blijft hij maar zo scheef staan want tenslotte kan het dan niet anders. Maar zo gek is het niet, zo weten drommels goed wat ze doen en de voorbereiding en ervaring werpen zijn vruchten af.

 

Lampjes aan

De mast staat en nu de zender nog. Dat is een 4x CX uit het bekende Gelderse land. Met nog net geen schuim op de mond wordt het geheel afgeregeld. Dit is prachtig, zo’n mooie oude lampenbak weer aan de band. Wie had ooit gedacht dat we dit weer zouden gaan gebruiken?

 

Na wat dippen en meten staat hij op het vermogen en worden de meters ontkoppeld vanwege de verwachte inbeslagname door het AT. Want die gunnen ze nog geen spijker eigenlijk.

 

Verzoekjes

De zender staat aan, en dat weten ze. Allemachtig de verzoekjes komen in één keer massaal binnen en al helemaal als de microfoon open gaat. Nee, piratenmuziek is nog lang niet doodgebloed, het leeft gelukkig nog steeds onder de duizenden, misschien wel tienduizenden luisteraars.

 

Er komen meer verzoeken binnen dan ze afkunnen. Stoppen met voorlezen is de enige optie, anders wordt het helemaal een praatprogramma. Dit station staat bijzonder dicht bij de luisteraar, wat je ook merkt aan de reacties.

 

Stamppotje

Wie zoveel uurtjes met elkaar doormaakt moet goed eten, en daar is goed voor gezorgd, maar winterse kost in hartje lente? In elk geval zijn de pannen aan het eind van de maaltijd leeg en de bezoekers mogen rustig mee eten. Gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel, ik noem het respect hebben voor elkaar.

 

Studio

We zijn in de studio en daar kan je wel een boek over schrijven eigenlijk. Het is weliswaar geen voorbeeld van 3FM of welk groot station dan ook. Nee, eigenlijk kent de studio geen luxe maar het is niet zo dat technisch het allemaal slecht is. Je kunt zelf oordelen op de radio hoe het allemaal klinkt en persoonlijk word ik hier wel gelukkig van.

 

Processing

De sound van de MDX-8000, de middentonen: kortom de soundprocessing klinkt als geen ander, ben ik van mening. Alleen voor het Stokkermasker staat er op de locatie Breakaway om alles netjes binnen de lijnen te houden. Kortom een real old pirate sound, new time.

 

Bezoekje uit het westen van het land

Jawel een kleine garde bezoek van piraten uit het Westen die behoorlijk kennis van zaken hebben op gebied van op remote control. Fantastisch volk dat maar al te graag ervaringen wil delen.

 

Enkel eerlijk gezegd lopen we jaren achter bij de technische hoogstandjes uit het Westen. Dat was in het oosten niet nodig omdat de FM-piraterij hier gedoogd werd tot een  jaar geleden. Maar nu is ook hier de situatie helaas anders en  hebben we de ervaring van deze mannen  hard nodig.

 

Ja hoor, daar zijn de sukkels

Vrijdagmorgen om 11 uur is het zo ver. Eindelijk komen ze van de oude rommel af, want het Agentschap Telecom is aanwezig met veel politie om de toegangswegen af te zetten. Niemand komt bij de zender in de buurt en wie zich er toch waagt moet zich legitimeren. Ook worden kentekens opgeschreven en gecontroleerd.

 

Na enig breek en sloopwerk gaat de zender toch uit. AT had hier geen makkie aan, zo zat alles enorm vastgeschroefd. Maar het AT kreeg ondanks de moeite en de verstopte stream-PC toch alles uit de verschillende bakken.

 

Daar zijn ze weer

Het leek wel oorlog toen het team terugkeerde naar de mast toen het weer kon: Alles was leeg en weg en ook de antennekabel was doorgezaagd en de resterende lengte op een heel aparte manier opgerold, geknikt dus. Maar het team laat zich niet zomaar kisten, want na enige uurtjes was het signaal gewoon weer te horen op de FM-band op 95.9.

 

Zaterdag 18:00 uur gaat de zender uit en is de jubileumuitzending zeer geslaagd afgerond met superveel gezelligheid onder het team en de vele luisteraars.

 

Filmpje

 

Opbouw van de mast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nep Camera 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De inbeslagname. AT heeft de antennekabel prachtig opgerold.

Alles leeg de plek van de PC de Dell 760

 

 

 

Daar gaat die weer.

 

 

 

 

 

Zelfs de nepcamera hebben ze meegenomen en kabel afgeknipt.

 

De moderne schakelaar om de mast te laten zakken of  om juist omhoog te hijsen.

Uit, dit was Kan Nie Aans 2015