21-02-2015                                                                        MMJ                                                    Door: Wilco

Eindelijk is het weer zo ver: we gaan op impressie bij een etherpiraat. Maar hoe gaan we dat doen met dit nieuwe beleid? Tenslotte heb ik geen zin - en ook de piraat niet - om voor de hoofdprijs te gaan.

 

Omdat ik ook niet goed weet hoe ik de impressie moet gaan schrijven vragen we het de piraat zelf. In elk geval geen gezichten op de foto’s, iets wat eerder totaal geen probleem was. Maar nu is het oppassen om jezelf niet te verraden voor de extreme boetebeleid van het AT.

 

Stream

De hobby gaat wel door maar thuis wegdraaien is domweg te link voor deze jongens en gelijk hebben ze. Je begrijpt het al: de zender staat niet in de studio en er is ook geen mast te zien, maar alleen een legale stream. En deze stream gaat weer naar de zender toe waar het signaal door een dongel wordt opgepakt om vervolgens de ether in te sturen.

 

Er zijn meerdere mogelijkheden voor de soundprocessing. Veelal staat de processing thuis in de studio want dit apparaat is te duur voor inbeslagname. MMJ heeft de processing bij de zender staan, want daar staat toch al een computer om de internetstream te ontvangen.

 

Breakaway

En op deze computer kun je dan heel eenvoudig Breakaway laten draaien. In deze versie van Breakaway is een stereocoder onboard en ook RDS, dus extra kosten worden niet gemaakt. Een extreem groot vermogen hebben ze niet. Een zender van 100 Watt hangt in een boom met bovenin de enkele ross op een hoogte van zo’n 17 meter.

 

We zijn in een dorp waar de bevolking weet waar de zender zich bevindt. Ook de sociale controle is hier goed. Na wat foto’s te hebben genomen gaat na een korte tijd al de telefoon van de piraat, met de melding dat er iemand staat te fotograferen. We wisten het al dat menselijk gezien er niemand problemen mee heeft maar daar denkt het Agentschap Telecom heel anders over.

 

We gaan naar de studio, waar enkele foto’s worden gemaakt zonder dat piraat en omgeving in beeld zijn. Hoewel ze met meerderen draaien heb ik maar één persoon geïnterviewd.  Ik kijk wat rond en zie verschillende componenten liggen waar mijn interesse naar uit gaat.

 

Opa’s zender

Antennes en een zender zijn aanwezig, maar achter het luikje volgt een stukje nostalgie. Daar staat de zender van zijn overleden opa. Kijk dit zijn dingen die ik prachtig vind. Tenslotte is deze piraat al de derde generatie van de familie.

 

Interesse heeft deze piraat ook in techniek. De schema’s en tekeningen in een boekwerk komen naar voren. Eigen ontworpen schema’s maar ook de oude van het piratenblad FRM uit de jaren 80 zitten erin. Prachtig om te zien hoe de techniek nog steeds voortleeft.

 

Voor mij was het lastig om een impressie te houden zonder de piraat in gevaar te brengen en ook heel raar.  Op een fenomeen dat korte tijd geleden nog normaal was en veelal werd gedoogd, rust nu een compleet taboe.